Nutriționistul Mihaela Bilic: Care este cea mai bună pâine

Autorul articolului: Rodica Mitu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Pâine / Foto Pexels
Pâine / Foto Pexels

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic demontează mitul potrivit căruia, prin consumul anumitor tipuri de pâine, nu ne putem îngrăşa.

„Oamenii au impresia că există o pâine mai sănătoasă, alta mai nesănătoasă, o pâine care slăbește și invers. Ei bine, vreau să vă demonstrez că toată pâinea e cam la fel, cel puțin la capitolul calorii și conținut de nutrienți. În rest, e doar o chestiune de gust. De exemplu, pâinea albă, 250 de calorii și 2,3 grame de fibre. Când ea devine neagră, cum zicea bunica, deci cu făină integrală, numărul de calorii scade, sunt 230 de calorii, însă, atenție, greutatea ei este aproape dublă, pentru că pâinea neagră este densă. În schimb, fibrele sunt din belșug, 8,7 în pâinea neagră. Există pâine integrală, cam aceleași calorii și fibre. La capitolul specialități, pâinea de secară, pâinea graham, vreau să vă spun că nici ele din punct de vedere caloric nu fac vreo mare diferență”, a explicat Mihaela Bilic.

„Să nu credeți că o pâine îngrașă și alta slăbește. (...) Cu cât sunt mai puține ingrediente, cu atât este mai bună. Dacă mă întrebați pe mine, din punct de vedere al gustului, eu voi alege întotdeauna pâinea care este coaptă proaspăt, indiferent dacă a fost congelată în prealabil sau nu”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic.

„Pâinea este sănătoasă - să ținem minte asta”, a conchis Mihaela Bilic. Precizările au fost făcute într-un filmuleț publicat pe YouTube de Mihaela Bilic. 

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel