Nu scăpăm. Prețul certificatelor de CO2, pe cale să atingă 100 de euro

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Prețul de referință al certificatelor de carbon a atins un nou record de 89,37 euro/tonă, marcând o creștere cu aproape 50% de la începutul lunii noiembrie.

Sistemul UE de tranzacționare a certificatelor de emisii (ETS) este o piatră de temelie pentru ceea ce înseamnă eforturile Uniunii de a reduce, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55%, raportat la nivelul anului 1990.

Sistemul impune marilor poluatori, precum companiile din energie sau companiile aeriene, să plătească pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit. 

 

100 de euro/tonă sau chiar mai mult

Certificatele pentru luna decembrie 2021 se tranzacționau astăzi la 89,24 euro/tonă, ajungând până la un maxim record de 89,37 euro/tonă.

Comercianții și analiștii sunt de părere că este posibilă o creștere a prețului până la 100 de euro pe tonă.

Explozia prețului certificatelor de emisii este cauzată, în special, de prețurile foarte mai mari la gaze, care fac ca centralele pe cărbune să fie mai profitabile decât gazul.

Creșterea tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza mișcărilor de trupe rusești de la granița cu Ucraina a fost, de asemenea, un factor care a influențat majorarea prețului certificatelor.

„Situația în creștere de pe piața europeană a gazului trage în sus prețurile (certificatelor)”, a declarat pentru Reuters analistul Commerzbank, Barbara Lambrech.

Citește și: Hotelul Intercontinental își schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de 5 stele

„Cred că este posibil că prețurile ar putea trece de 100 de euro/tonă”, spune și analistul Energy Aspects, Trevor Sikorski.

Analistul de la Berenberg, Lawson Steel, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca contractul de carbon să ajungă la 110 euro/tonă până la sfârșitul anului.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel