Nouă lovitură pentru românii cu credite la bănci. TSUNAMIUL financiar începe din octombrie și crește și în 2023

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
pexels
pexels

Nouă lovitură pentru românii cu credite la bănci!

Ratele vor crește. Din octombrie 2022, indicele IRCC se va dubla. Într-o săptămâna va ajunge de la 2,65% la 4%. Experții vin cu vești și mai proaste: se așteaptă ca din ianuarie 2023, IRCC să treacă de 6 procente. Așadar, și ratele vor fi mai mari.

Mulți români s-au mutat recent de la ROBOR la IRCC pentru a avea rate mai mici. Între timp, după ce Mugur Isărescu a zis că băncile au sărit calul, ROBOR a scăzut și a devenit stabil. 

Cu toate acestea, deși IRCC va crește, unii economişti spun că acest indice ar putea fi mai stabil, ar putea să nu mai crească la fel de mult și prin urmare ratele să fie mai mici.

VEZI ȘI: Vrei să treci de la ROBOR la IRCC pentru a-ți scădea rata la bancă? Poate părea o idee bună, dar atenție la o capcană

E indicat să trec de la ROBOR la IRCC? Probabil te-ai întrebat acest lucru, mai ales de când situația financiară nu mai este atât de bună.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.

Care indice e mai bun pentru clienți

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată.

Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.

Așa se face că, în iulie 2022, ROBOR este la un nivel zilnic de peste 6%, iar referința IRCC – la doar 2,65%. Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu creditecontractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.

Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere în orice sucursală CEC Bank. Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credit. Marja va rămâne neschimbată. Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară. Dacă ai un credit Noua Casă, mai ai nevoie de acordul Fondului Național de Garantare.

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici. Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.

Clienții nu trebuie să uite ceva foarte important – schimbarea indicatorilor este ireversibilă. Cu alte cuvinte, poți trece de la ROBOR la IRCC, dar de la IRCC înapoi la ROBOR... nu se mai poate.

VEZI ȘI: Singurul lider politic român care se bucură de rezultatul dezastruos de la alegerile din Italia. Are aceeași deviză cu Giorgia Meloni, „sperietoarea” Uniunii Europene

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel