Nord Stream: Peste jumătate din gazul din conducte s-a scurs deja, susţine Danemarca

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Nord Stream
Nord Stream

Nord Stream: Peste jumătate din gazul din conducte s-a scurs deja, susţine Danemarca.

Peste jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze, relatează AFP.

'O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte', a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă. 'Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică', a adăugat el. Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat 'una până la două săptămâni' pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate. Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice. Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan - generator al unui important efect de seră nefast pentru climat.

Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.

După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel