Noaptea Muzeelor:Zeci de mii de bucureşteni au renunțat la somn de dragul artei

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Social
Toți spun că a fost un mare succes
Toți spun că a fost un mare succes

Zeci de mii de bucureşteni au participat sâmbătă la cea de-a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, 64 de obiective culturale deschizându-şi porţile în Capitală şi propunând publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie.

"Am redeschis după doi ani de Noaptea Muzeelor şi pare că lucrurile se întorc la situaţia de dinainte de pandemie, deci din anul 2019. Aşteptăm peste 10.000 de vizitatori. E coadă afară, e coadă dinainte de a deschide muzeul. De fapt, înainte să-l deschidem, noi am pornit un concert în curtea din spatele muzeului. Concertul va fi reluat la ora 23,00. Mă bucur că vremea ţine cu noi, pentru că avem nişte activităţi pentru public de cercetare în curtea din spate şi dacă ar fi plouat nu am fi putut să le facem", a declarat managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Luis Ovidiu Popa, citat de Agerpres.

El a remarcat diversitatea publicului prezent în muzeu, de la familii tinere cu copii în cărucior, la elevi sau persoane de vârsta a treia.

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, atmosfera a fost una de sărbătoare, publicul sărbătorind, potrivit managerului instituţiei, Virgil Niţulescu, "descătuşarea" de după pandemie.

"Am avut, după estimările noastre, circa 6.000 de vizitatori. Trebuie să spun că, la un moment dat, colegii mei nu au mai avut bilete să împartă şi am estimat numărul de vizitatori. A fost mai mult decât ne-am aşteptat noi şi am remarcat, în general în Bucureşti, foarte mulţi vizitatori la această ediţie a Nopţii Muzeelor, motivul - pentru mine evident - acela că oamenii s-au simţit cumva descătuşaţi după toate restricţiile pandemiei. Sunt, într-adevăr, dornici de cultură şi de viaţă liberă", a declarat, pentru AGERPRES, Virgil Niţulescu.

Citește și Eurovision 2022. Ucraina, un câștigător anunțat

Acesta consideră că prezenţa în număr foarte marea bucureştenilor în muzee se datorează şi faptului că "poate că oamenii conştientizează că în România este pace şi în vecinătatea noastră este război". "Cred că şi asta a contribuit la dorinţa lor de a se simţi bine şi de a sărbători această noapte superbă", a arătat Niţulescu.

Mii de vizitatori au trecut şi pragul Muzeului Naţional de Artă al României. "Tocmai am încheiat ghidajul. La ora 23,00 aveam peste 5.000 de vizitatori deja. Ne bucurăm că publicul a venit într-un număr atât de mare, că a avut răbdare să stea la cozi care au însemnat multe minute de aşteptare. Au venit cu mare interes. Au fost foarte mulţi, mai mulţi decât oricând", a declarat managerul instituţiei, Călin Stegerean.

Stegerean a precizat că MNAR a avut "deschis" şi la ediţia de anul anul trecut a Nopţii Muzeelor.

"Oamenii au o apetenţă pentru cultură care nu se dezminte. E tot mai accentuată. Noi vedem acest lucru în fiecare zi la muzeu. Creşte numărul de vizitatori la muzeu. Cresc diferitele forme de interes la muzeu pentru că, pe de-o parte, este acest interes pentru vizitarea la faţa locului, pe de altă parte, sunt mulţi care accesează de la distanţă ceea ce noi am realizat online, sau sub aspect digital. Au fost o serie de proiecţii de filme, a fost un spectacol lectură cu Ştefan Pavlu, urmat de un concert", a spus managerul MNAR.

 Directorul general al Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a calificat drept "o revenire pozitivă a interesului pentru pentru loisir în general" prezenţa în număr mare a publicului în instituţiile muzeale bucureştene. El a amintit că, faţă de cele 4.304 "intrări" înregistrate în 2021, anul acesta 8.702 persoane au ales să viziteze instituţii muzeale din componenţa MMB.

Un public numeros a înregistrat şi Muzeul Naţional de Istorie a României, unde, potrivit Adelei Stan, şefa Secţiei Relaţii Publice şi Marketing Cultural de la MNIR, 5.100 au ales să viziteze muzeul. "De toate vârstele. Au fost şi copii mici, în cărucioare şi în marsupiu şi oameni trecuţi de prima tinereţe, dar şi mirese. Oricum, mult mai mulţi decât anul trecut, când a fost în iunie, mai mult de zi decât de noapte, şi doar 1.050 de persoane ne-au trecut pragul", a declarat reprezentanta MNIR.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel