Neptun Deep. Romgaz, 50% din acțiuni pentru 1,06 miliarde de dolari. ”Tranzacţia va asigura creşterea producţiei de gaze naturale”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 05 mai, 09:44 | Categorie: Economie

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deţinea 50% din perimetrul XIX Neptun din Marea Neagră, a cedat participația contra sumei de 1,06 miliarde de dolari către Romgaz.

"Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de EMEPRL care deţine 50% din perimetrul Neptun Deep reprezintă o etapă istorică în transformarea şi dezvoltarea corporativă a companiei. În procesul de achiziţie a acţiunilor EMEPRL, Romgaz a beneficiat de servicii de consultanţă oferite de profesionişti în domeniu. Împreună cu aceştia, am reuşit, astfel, să semnăm cea mai importantă tranzacţie din sectorul energetic din ultimii 30 de ani. Finalizarea tranzacţiei va asigura premisele creşterii substanţiale a producţiei de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operaţiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep", a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Asistența juridică pentru Romgaz a fost realizată de Dentons şi Suciu Popa şi Asociaţii, în rimp ce consultanţa financiară a fost realizată de Deloitte România, care a oferit servicii de evaluare a participaţiei Exxon, due-diligence fiscal şi financiar şi asistenţă fiscală în raport cu tranzacţia.

"După finanţarea achiziţiei, semnarea contractului de vânzare cumpărare cu EMEPRL reprezintă un alt pas important al etapei de transformare prin care va trece compania din punct de vedere financiar şi procedural. Astfel, ne vom asigura ca modelul de business al grupului Romgaz să fie adaptat nevoii de finanţare necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep", a susţinut, la rândul său, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni Exxon au participat din partea Romgaz directorul general, Aristotel Jude, directorul economic, Răzvan Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, secretar de stat Dan Dragoş Drăgan, precum şi membrii CA Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în 1909.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite