"Ne îngrășăm din mâncare nesănătoasă, dar mai ales din cea sănătoasă". Bilic atrage atenția

Ema Apostu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kevin Malik)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kevin Malik)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția asupra mâncării pe care o consumăm.

"Și mâncarea care nu ne place tot "se pune". Dovada că viața e nedreaptă există și în nutriție: ne îngrășăm din mâncare nesănătoasă, dar mai ales din cea sănătoasă, din produse care ne plac, dar și din cele care nu se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, din preparatele pe care le mâncăm cu poftă, dar și din cele pe care le mâncăm în silă… cu alte cuvinte totul “se pune” și se depune.

Organismul e construit ancestral iar metabolismul funcționează rudimentar. Legile termodinamicii acționează pe numărul de calorii, fără să țină cont dacă sunt “bune”sau “rele”. E nedrept și stupid să te îngrași cu mâncare care nu ți-a plăcut, dar se întâmplă mereu. Așa cum putem da înapoi haine, pantofi sau electrocasnice care nu ni se potrivesc sau nu ne satisfac, ar trebui ca și la capitolul alimentar să fim rambursați pentru caloriile cheltuite greșit. Însă, odată ce am înghițit mâncarea, răul e făcut, nici măcar prin mișcare nu putem scăpa ușor/eficient de excesul caloric!

"Opriți-vă, scuipați, lăsați în farfurie, aruncați! "

Soluția? Să ne oprim la timp!. Fiecare gură de mâncare trebuie asumată și justificată: nu avem voie să mâncăm dacă nu ne este foame de nota 6-7 pe o scară de la 0 la 10. Și apoi, chiar dacă ne este foame, nu avem voie să mâncăm produse de proastă calitate sau care lasă de dorit la capitolul gust. Când duceți mâna cu mâncare la gură, întrebați-vă mereu: de ce mănânc? / cât îmi este de foame? / m-am săturat? / aș putea să mă opresc? / îmi place cu adevărat? Și dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă, scuipați, lăsați în farfurie, aruncați! Mai bine la gunoi decât pe burta voastră.

Suntem prea săraci din punct de vedere buget caloric, ca să cheltuim cu indiferență și nepăsare. În nutriție nu există împrumut de la bancă și nici pe datorie nu putem trăi. Kilogramele în plus înseamnă calorii consumate peste bugetul ridicol de mic al organismului. Și nu contează dacă ne-a plăcut sau nu!

Concluzia? Dacă viața e nedreaptă și legile lui Murphy funcționează, măcar să ne îngrășăm din lucruri bune", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Prunele sau strugurii? Care îngrașă mai mult - Bilic: Suntem tentați să le mâncăm pe săturate. Fac grăsime pe burtă

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, recent, despre prune și struguri, fructele sezonului, și a explicat care îngrașă mai mult.

"Prune sau struguri? Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și, cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci. În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.

"Strugurii sunt campioni la capitolul "dulceață"

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.

Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă, ca orice desert, se mănâncă cu măsură. P. S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru. Asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel