Musk, susținut de un investitor cu legături strânse cu Kremlinul

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Elon Musk
Elon Musk

Oferta lui Elon Musk pentru Twitter Inc., a atras o mulțime de susținători de renume și de persoane importante din Silicon Valley dar și din alte părți ale lumii. 

O excepție de la regula Silicon Valley este o firmă de investiții cu sediul în Dubai, ale cărei active au crescut la peste 5 miliarde de dolari sub conducerea fondatorului său secret, Alexander Tamas, conform documentelor de reglementare și a persoanelor familiarizate cu această chestiune. Vy Capital - al cărei web site principal constă într-o singură pagină, fără adresă și fără detalii de contact - s-a angajat să aloce 700 de milioane de dolari pentru a finanța oferta lui Musk pentru rețeaua de socializare, devenind astfel al treilea cel mai mare investitor de capital extern în tranzacția care a atras bani de la miliardarul Larry Ellison și Sequoia Capital, arată documentele oficiale. 

Capacitatea Vy de a contribui la finanțarea uneia dintre cele mai mari achiziții din istorie - dacă aceasta va continua în ciuda unei dispute legate de conturile false - este demnă de remarcat pentru o firmă cu puține înregistrări publice care să arate sursele sale de finanțare sau natura investițiilor sale. Vy, al cărui angajament de capital în tranzacția de 44 de miliarde de dolari le-a depășit pe cele ale Brookfield Asset Management și Qatar, a susținut, de asemenea, companii precum Boring Co. a lui Musk și exchange-ul de criptografii ErisX, potrivit datelor PitchBook. 

Vy Capital este o firmă de risc fondată și condusă de Alexander Tamas, care a fost unul dintre principalii negociatori la DST Group, firma rusă de risc a lui Yuri Milner (cu "legături strânse cu Kremlinul"). Milner a fost director general și președinte al Mail.Ru și a devenit un nume cunoscut odată ce DST a început să scrie cecuri mari pentru startup-uri din SUA, în special cel de 200 de milioane de dolari pentru Facebook în 2009.

Tamas are o destul de lungă istorie a legăturilor cu investitori de renume. Înainte de a înființa Vy, a lucrat îndeaproape cu miliardarul ruso-israelian Yuri Milner, iar acum pare să cultive legăturile cu Musk. De asemenea, a investit bani în compania SpaceX a șefului Tesla Inc. și în Neuralink Corp. Potrivit LinkedIn, unul dintre analiștii lui Vy este în prezent Benjamin Birchall, fiul lui Jared Birchall, un consilier cheie al lui Musk. 

Un document din 2020 al companiei Vy Global Growth se spune că aceasta are active în administrare de peste 2 miliarde de dolari. Aceste active au ajuns la un nivel mai mult decât dublu de atunci și constau într-un număr limitat de fonduri cu aproximativ 1 miliard de dolari în bani de investit, potrivit unor persoane familiare cu operațiunile firmei. Printre susținători se numără mari fonduri de investiții americane, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece detaliile sunt private.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel