Moduri de amenajare a locuinței care îți scad starea de spirit. Detaliile la care trebuie să fii atent

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Spacejoy
Sursa foto: unsplash, autor Spacejoy

Alegerea corectă a designului casei vă poate ajuta să vă simțiți perfect liniștit în mediul dvs. de zi cu zi. Și, având în vedere că multe persoane petrec mai mult timp acasă acum decât oricând, acest lucru poate avea un impact enorm asupra stării dvs. de spirit și a bunăstării. 

Atât experții în sănătate mintală, cât și designerii de interior sunt de acord că există câteva greșeli cheie pe care oamenii le fac și care vă pot afecta negativ starea de spirit. Citiți mai departe pentru a afla cele șapte alegeri de design de casă care ar putea să vă afecteze starea de spirit - și cum să le remediați.

7 moduri de amenajare a locuinței care îți scad starea de spirit

Aveți o lipsă de lumină naturală

Accesul regulat la lumina naturală ajută la stabilirea ritmului circadian, care, la rândul său, poate avea un impact asupra stării de spirit, a tiparelor de somn și a stării generale de sănătate, arată studiile. Dacă în locuința dvs. lipsesc sursele de lumină naturală, s-ar putea să vă simțiți fericirea și nivelul de energie în declin.

"Lumina naturală insuficientă într-un spațiu poate avea un impact negativ asupra stării tale de spirit", explică psihologul Nick Bach, PsyD, din Kentucky. "Încăperile slab luminate vă pot face să vă simțiți obosiți și letargici și chiar să duceți la simptome de tulburare afectivă sezonieră (SAD). Este important să maximizați lumina naturală prin menținerea ferestrelor neobstrucționate și prin utilizarea de tratamente pentru ferestre de culoare deschisă."

Cu toate acestea, chiar și cei dintre noi care nu au ferestre din podea până în tavan pot primi un mic ajutor de la iluminatul decorativ potrivit. "Prea multă lumină poate fi aspră și copleșitoare, în timp ce prea puțină lumină poate provoca sentimente de depresie. Pentru a găsi echilibrul potrivit, ar trebui să experimentați cu diferite tipuri de becuri și corpuri de iluminat pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră", spune Ryan Hetrick.

Aveți un spațiu de depozitare inadecvat

Atunci când casa ta este dezordonată, aceasta poate avea un efect profund asupra stării tale de spirit, spun experții în sănătate mintală. Cu toate acestea, mulți resping ideea că, pentru a fi fericit, trebuie să scapi de toate bunurile tale. Cheia, spun ei, este ca totul să aibă un scop și un loc. Amenajându-vă casa cu spațiu de depozitare adecvat, vă puteți asigura că acest lucru este posibil.

"Dezordinea face ca locuința ta să se simtă haotică și stresantă, transformând-o într-un mediu neatractiv din punct de vedere vizual și emoțional, inconfortabil din punct de vedere mental și incomod din punct de vedere fizic, care îți poate distruge starea de spirit în câteva secunde", spune Veronica Hlivnenko, psiholog și consilier de sănătate holistică.. "Așa cum mulți oameni sunt deranjați de dezordine, dezordinea poate declanșa organismul să producă cortizolul, hormonul stresului, și să inducă anxietate și iritabilitate. Împrejurimile dezordonate sunt dezorientatoare, reduc concentrarea și productivitatea, provoacă amânarea și ridică nivelul de oboseală."

Aveți scheme de culori sau modele neplăcute

Culorile și modelele de pe pereți și de pe mobilier vă pot influența foarte mult starea de spirit. "Cercetările au arătat că culorile luminoase pot aduce energie într-un spațiu, în timp ce tonurile stinse transmit odihnă. Alegerea echilibrului potrivit între culorile îndrăznețe și cele liniștitoare poate contribui la îmbunătățirea stării de bine mental prin crearea unei atmosfere care favorizează relaxarea sau motivația", spune Hetrick pentru Best Life.

Molly Cody, designer de interior, este de acord că o schemă de culori echilibrată este esențială. "Sunt o mare susținătoare a interioarelor mohorâte, dar în anumite spații cu iluminare slabă este important să observi cum te simți intrând în spațiu", spune ea. "De exemplu, un client a înlocuit recent canapelele luminoase cu unele din piele închisă și se simțea neliniștit în spațiul ei. Ne-am dat seama că trebuia să existe un echilibru mai bun între lumină și întuneric, așa că i-am actualizat perdelele și am adăugat un covor mai deschis, ceea ce a schimbat întreaga senzație a camerei."

Aveți o mobilă incomodă

Mobilierul ar trebui să servească unui dublu scop: să fie atât plăcut din punct de vedere estetic, cât și confortabil. "Mobilierul inconfortabil poate provoca atât disconfort fizic, cât și mental", spune Hlivenko. Ea notează că mobila nepotrivită poate face ca spațiul dvs. să se simtă neprimitor, neprietenos, insensibil la nevoile dvs. și neconducător la stilul de viață dorit.
Jacky Chou este de acord că confortul este esențial: "Dacă mobilierul este prea tare, prea moale, prea mare, prea mic, prea înalt sau prea jos pentru dumneavoastră și pentru tipul dumneavoastră de corp, s-ar putea să vă simțiți inconfortabil din punct de vedere fizic și emoțional. Așadar, încercați să alegeți mobilierul care se potrivește cu mărimea, forma și preferințele dvs. De asemenea, puteți adăuga câteva perne, plapume sau pături pentru a vă face mobila mai confortabilă și mai primitoare."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel