Moderna testează pe voluntari vaccinul contra HIV. Se bazează pe tehnologia ARNm, folosită și la serul anti-COVID

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Moderna, compania americană de biotehnologie a anunțat că a trecut la etapa în care testările vaccinului contra HIV se vor efectua pe voluntari.

Moderna, împreună cu ONG-ul IAVI (International AIDS Vaccine Initiative), a efectuat deja primele doze de injecții persoanelor care participă în mod voluntar.

Noul vaccin este dezvoltat pe o tehnologie similară cu cea a vaccinului împotriva Covid-19, bazat pe ARN mesager, se arată în comunicatul companiei.

Proiectul a beneficiat de un important sprijin financiar din partea Fundației Bill și Melinda Gates, care a susținut, încă din 2016, cercetarea în domeniul tehnologiei bazată pe ARNm.

”Suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri și în special Fundației Bill & Melinda Gates pentru finanțarea acestui proces”, a declarat Mark Feinber, directorul IAVI.

Potrivit oamenilor de știință, vaccinul stimulează producerea de anticorpi împotriva mai multor variante ale virusului HIV.

”Cercetările pentru obținerea unui vaccin HIV au fost lungi și dificile, dar noile tehnologii pe care le avem dispoziție ar putea fi cheia pentru a face progrese rapide în dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva HIV, care ar fi atât de necesar”, a mai adăugat directorul IAVI, Mark Feinber..

Potrivit informațiilor publicate de Moderna, în prima fază a studiilor clinice vor fi incluși 56 de adulți care nu sunt infectați cu HIV.

Un număr de 48 de voluntari vor primi o doză sau două doze principale, iar 32 dintre aceștia primind și o doză booster, care nu este identică cu doza principală.

Ceilalți 8 voluntari, până la 56, vor primi doar doza booster.

Similar ca tehnologie cu vaccinul Moderna împotriva Covid-19, serul folosește ARN mesager, care antrenează celulele să producă proteine ​​pentru a declanșa un răspuns imun în organism.

Citește și: Avertismentul de la Casa Albă: Covid MAI blând nu înseamnă ”blând”

Potrivit statisticilor guvernului SUA, aproximativ 1,2 milioane de americani sunt infectați cu HIV. Din anii 1990, medicii au reușit să dezvolte medicamente pentru tratarea bolii, dar niciun vaccin contra HIV nu a trecut de studiile clinice pentru a putea fi utilizat pe scară largă.

La începutul lunii decembrie, Moderna anunța că a testat cu succes pe animale un vaccin HIV, bazat pe tehnologia vaccinului anti Covid-19. Experimentele au arătat că vaccinul scădea riscul de a fi infectat cu HIV cu 79%.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel