Mișcarea lui Putin pentru a crește prețul petrolului

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Martin Damboldt:Pexels
Fotografie de la Martin Damboldt:Pexels

Ocoincidență ciudată. În timp ce piețele globale sunt îngrijorate de prețul petrolului, care probabil se va tripla în lunile următoare, un tribunal rus a ordonat oprirea transportului de țiței printr-una dintre cele mai mari conducte din lume.

Este vorba de Caspian Pipeline Consortium (CPC) care leagă Rusia și Kazahstanul, cu un flux continuu între Marea Neagră și Marea Caspică.

Compania care administrează mega-infrastructura, capabilă să transporte 1,2 milioane de barili pe zi, a declarat că ordinul de suspendare a operațiunilor a venit de la vicepremierul rus Viktoria Abramchenko. 

Exponent al Guvernului lui Vladimir Putin a ordonat ”să se evalueze condițiile tehnice ale structurilor operaționale periculoase” ale conductei ”și conformitatea acestora cu cerințele de mediu în timpul funcționării acestora”, se arată în nota CPC.

Din controlul autorităților ar fi apărut nereguli de ”documentare” privind planurile de urgență pentru a face față eventualelor scurgeri de petrol, potrivit Reuters citată de Europa Today.

După ce au efectuat verificările necesare, autoritățile i-au acordat inițial operatorului de conducte un termen până la 30 noiembrie pentru a corecta neregulile. Întorsătura a venit miercuri, 6 iulie, când autoritățile ruse au revenit asupra deciziei inițiale și au cerut brusc închiderea terminalului.

O cerere aprobată imediat de instanța competentă ca fiind ”necesară” pentru a preveni eventualele daune de mediu, a informat agenția rusă Interfax.

Aproximativ 1% din petrolul vândut la nivel global trece prin această conductă: suficient pentru a crește prețul țițeiului în aplicarea celei mai elementare reguli a pieței care vede creșterea tarifelor de fiecare dată când oferta unui bun este redusă fără a scădea cererea. Cu alte cuvinte, este o traducere în realitate a prognozei prezentate în urmă cu câteva zile de economiștii lui JP Morgan.

Experții au avertizat că Rusia ar putea provoca ”creșteri stratosferice” ale prețului petrolului prin folosirea reducerilor de producție pentru a se răzbuna pe deciziile recente ale G7 care vizează încolțirea țării conduse de Vladimir Putin.

Analiștii au speculat că prețul țițeiului pe baril s-ar putea mai mult de trei ori până la 380 de dolari dacă Rusia ar reduce producția cu 5 milioane de barili pe zi.

Vezi și:

Țara care devine colacul de salvare pentru Europa. Petrolul rusesc, înlocuit cu țiței aflat, până mai ieri, sub sancțiuni americane

În Europa sosesc tancuri petroliere uriașe, iar americanii au ridicat blocada pentru exportul petrolului venezuelean.

În Europa sosesc tancuri petroliere uriașe, iar americanii au ridicat blocada pentru exportul petrolului venezuelean.

Având cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela depășește chiar și depozitele de țiței ale Arabiei Saudite.

Cu o industrie petrolieră se află sub sancțiunile SUA, Venezuela a apărut dintr-o dată ca un colac de salvare pentru statele europene, care va suplini parțial țițeiul rusesc, aflat sub sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a trimis scrisori companiei petroliere italiene Eni și celei spaniolei Repsol pentru a relua livrarea petrolului venezuelean. Livrările vor ajuta, de asemenea, la plata datoriilor de miliarde de dolari, pe care autoritățile de la Caracas trebuie să le ramburseze.

O încărcătură de 650.000 de barili de țiței din Venezuela vor fi livrate în Europa, după mai bine de doi ani de blocare a Venezuelei.

Un alt petrolier uriaș închiriat de Eni, Pantanassa, se îndreaptă și el spre Venezuela, gata să încarce două milioane de barili de țiței în Europa.

Statele Unite au ridicat sancțiunile împotriva vărului președintelui venezuelean Nicolas Maduro după ce Washingtonul a anunțat că ia măsuri pentru reluarea dialogului între guvernul lui Maduro și opoziția venezueleană susținută de SUA.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel