Țara care devine colacul de salvare pentru Europa. Petrolul rusesc, înlocuit cu țiței aflat, până mai ieri, sub sancțiuni americane

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Flickr, joecabby2011
Flickr, joecabby2011

În Europa sosesc tancuri petroliere uriașe, iar americanii au ridicat blocada pentru exportul petrolului venezuelean.

Având cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela depășește chiar și depozitele de țiței ale Arabiei Saudite.

Cu o industrie petrolieră se află sub sancțiunile SUA, Venezuela a apărut dintr-o dată ca un colac de salvare pentru statele europene, care va suplini parțial țițeiul rusesc, aflat sub sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a trimis scrisori companiei petroliere italiene Eni și celei spaniolei Repsol pentru a relua livrarea petrolului venezuelean. Livrările vor ajuta, de asemenea, la plata datoriilor de miliarde de dolari, pe care autoritățile de la Caracas trebuie să le ramburseze.

O încărcătură de 650.000 de barili de țiței din Venezuela vor fi livrate în Europa, după mai bine de doi ani de blocare a Venezuelei.

Un alt petrolier uriaș închiriat de Eni, Pantanassa, se îndreaptă și el spre Venezuela, gata să încarce două milioane de barili de țiței în Europa.

Statele Unite au ridicat sancțiunile împotriva vărului președintelui venezuelean Nicolas Maduro după ce Washingtonul a anunțat că ia măsuri pentru reluarea dialogului între guvernul lui Maduro și opoziția venezueleană susținută de SUA.

Departamentul de Trezorerie al SUA a confirmat vinerea trecută că l-a scos de pe lista neagră pe Carlos Erik Malpica Flores, fostul șef al trezoreriei de stat din Venezuela, anulând o decizie luată în 2017, sub administrația Donald Trump.

Malpica Flores a deținut o poziție de top management în compania națională de petrol din Venezuela și este nepotul primei doamne Cilia Flores.

Încă de luna trecută, administrația Biden a decis să dilueze unele sancțiuni economice împotriva Venezuelei, ca parte a eforturilor de a declanșa discuțiile. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că crede că discuțiile dintre guvernul Nicolas Maduro și opoziția condusă de Juan Guaid vor fi reluate în curând, în Mexico City și a oferit alte concesii dacă Maduro ar face un compromis.

Companiile europene, asiatice și americane care au avut anterior acorduri comerciale comune în Venezuela, inclusiv un număr de giganți petrolieri, au acumulat miliarde de dolari în datorii restante de când administrația anterioară a SUA condusă de Donald Trump a impus sancțiuni și a radicalizat relațiile cu Venezuela.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel