Mihaela Bilic: Pentru mine nu există mâncare bună sau rea

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Facebook Mihaela Bilic
Facebook Mihaela Bilic

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit despre opţiunile alimentare ale românilor. 

"Aripioară sau picior?

Când vine vorba despre alegeri alimentare, ne confruntăm mereu cu dilema din celebra comedie cu Louis de Funes: aripioară sau picior? Pâine albă sau pâine integrală? Unt sau margarină? Telemea sau cașcaval? Măsline negre sau verzi?

Întrebările pot continua la nesfârșit. Pentru că nesfârșit este și efortul nostru de a cumpăra corect. Suntem nehotărâți și nesiguri în fața raftului din supermarket, nu știm niciodată dacă am ales echilibrat și sănătos. Cumpărăturile alimentare au devenit un chin, avem nevoie de repere și criterii pentru a alege un produs în detrimentul celuilalt

Ca să vă fac viața mai ușoară vă propun o serie de postări în care să răspund la măcar o parte dintre dilemele voastre. Pe bază de argumente nutriționale vreau să vă ajut să faceți alegeri practice, pe principiul “răul cel mai mic”. Nu trebuie să căutăm alimentul perfect și mâncarea ideală, ci trebuie să descoperim produsul care ni se potrivește cel mai bine.

Pentru mine nu există mâncare bună și rea, sănătoasă și nesănătoasă, totul depinde de context și cantitate. Eu vă dau informațiile și recomandarea, însă alegerea finală este a voastră! Nu vor fi produse “permise” și “interzise”, ci unele “de preferat” în comparație cu altele. Pregătiți? Atunci să începem în forță: popcorn sau pufuleți?", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Popcorn sau pufuleţi 

"Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!!

La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți.

Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mică…și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult

La volum egal punga mare de popcorn are 110g și 580cal, iar cea de pufuleți are 85g și numai 360cal", a mai scris Mihaela Bilic.

Nutriționist: 500 ml de bere, în jur de 200 de calorii. Cam cât un iaurt de 400-500 ml

Nutriţionistul Luiza Pîrvu a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii "Sfat de sănătate" de la Antena 3, câtă bere este potrivit să consumăm vara, dar şi ce alimente să evităm în sezonul cald.

„100 de ml de bere au în jur de 40 de calorii. Deci o sticlă de 500 ml ar avea în jur de 200 de calorii. Cam cât un iaurt de 400-500 ml. Practic, berea în sine, dacă ar fi consumată singură, ne-ar aduce un aport caloric de 200 calorii. Pare puțin, dar, de obicei, pe lângă bere mai există și oleaginoase, cum ar fi nuci, migdale, caju sau alune. Sunt sănătoase, dar aduc un aport caloric de 600-650 de calorii/100 de grame", a explicat dr. Luiza Pîrvu la Antena 3.

„În această perioadă, trebuie să ținem cont că alimentele se alterează rapid și atunci trebuie să fim atenți la modul lor de păstrare, la ambalaj. Dacă vorbim despre ceea ce consumăm acasă, trebuie să avem grijă să evităm alimentele care au o digestie mai greoaie, cum ar fi carnea foarte grasă sau mezelurile”, a spus nutriţionistul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel