Marea Britanie spune că statuile contestate trebuie să rămână la locul lor

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Marea Britanie spune că statuile contestate trebuie să rămână la locul lor/Freepik
Marea Britanie spune că statuile contestate trebuie să rămână la locul lor/Freepik

Guvernul britanic a declarat joi că statuile contestate ar trebui să fie păstrate la locul lor, dar completate cu o explicație cuprinzătoare, în îndrumări reacționând la un val de retrageri de statui în timpul luptei împotriva rasismului proteste antirasiste care au cuprins întreaga lume în 2020.

Ce trebuie făcut cu statuile unor personalități istorice precum coloniști sau negustori de sclavi a devenit o problemă care a divizat Marea Britanie după ce una a fost dărâmată de protestatarii Black Lives Matter în orașul Bristol, iar altele au fost îndepărtate de către oficiali.

Atunci, premierul Boris Johnson și alți miniștri au denunțat acest lucru drept cenzură a istoriei, în timp ce activiștii și unii
personalități publice au declarat că glorificarea acestor figuri în public spații publice trebuia să înceteze.

Noile îndrumări ale Ministerului Culturii au declarat că custozii de statuile și monumentele contestate ar trebui să se conformeze cu
politica guvernamentală de a "păstra și explica".

Aceștia ar trebui să pună în aplicare "o explicație cuprinzătoare care care să ofere întreaga poveste a persoanei sau a evenimentului reprezentat, astfel încât astfel încât să se poată înțelege mai bine contextul istoric. cunoscut, înțeles și dezbătut", a declarat ministerul.

Ghidul, care se aplică structurilor din spațiile publice dar nu și în interiorul muzeelor, precizează că explicațiile ar putea include mijloace alternative și abordări creative, nu doar texte.

De asemenea, se precizează că, dacă, după o deliberare atentă, custozii doreau să mute o statuie, aceștia trebuiau să prezinte o cerere de planificare cerere, ceea ce înseamnă că autoritatea locală va decide, potrivit Reuters.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel