Lovitură pentru Putin din partea aliaților săi. Totul a luat o întorsătură neașteptată: S-a încălcat linia roșie

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Discursul lui Vladimir Putin: Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume
Discursul lui Vladimir Putin: Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume

Lovitură pentru Vladimir Putin!

Mari puteri precum China și Turcia, apropiate de Kremlin, dar care se poziționaseră cu o oarecare ambiguitate, spun nu doar că războiul trebuie să se încheie acum, dar că teritoriile ocupate trebuie să fie returnate cât mai curând posibil.

Acum totul a luat o întorsătură neașteptată după înfrângerea militară de pe frontul de la Harkov și necesitatea efectuării unei mobilizări parțiale (care, de facto, ar putea deveni o mobilizare aproape totală a populația rusă) și se ciocnește cu mesajul „operațiune specială” care era folosit de Moscova în februarie 2022.

Turcia, care a preluat frâiele dialogului dintre Ucraina și Rusia și s-a autoproclamat cel mai potrivit negociator (pentru că face parte din NATO, dar întreține bune relații cu Rusia), a fost prima care a ridicat vocea: „Teritoriile invadate trebuie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea”.

Anexarea teritoriilor, o linie roșie

Ministrul chinez de externe Wang Yi a recunoscut, vinerea trecută, omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, „respectul Chinei pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a acesteia”, potrivit acestuia din urmă. Potrivit șefului diplomației ucrainene, Wang și-a exprimat „respingerea utilizării forței ca mijloc de soluționare a problemelor” dintre țări.

În același sens, poziția Indiei a fost „clară și consecventă în ceea ce privește respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indian, Arindam Bagchi.

Cu câteva zile înainte, într-o întâlnire în marja summit-ului Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, președintele indian, Narendra Modi, i-a recunoscut lui Putin îngrijorarea cu privire la problemele cu care se confruntă lumea ca urmare a conflictului din Ucraina: „Nu este momentul pentru războaie”.

Critici care nu modifică relațiile cu Moscova

În ciuda acestei schimbări de atitudine față de conflict, adevărul este că Rusia continuă să aibă sprijinul acestor țări. Sub mantra de a dori o rezoluție pașnică fără a lua o poziție cu privire la cine este responsabil, diplomații chinezi și indieni caută o modalitate de a nu-și modifica relațiile economice și așteaptă următoarea mișcare a Moscovei, care ar putea avea loc odată ce Parlamentul rus va ratifica anexarea teritoriile ucrainene.

Alți aliați, între timp, au rămas aproape de Putin încă de la început. Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a respins în această sâmbătă „provocările militare” și sancțiunile economice impuse Rusiei de Occident.

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodríguez și Serghei Lavrov s-au întâlnit, de asemenea, la sediul ONU din New York, unde au convenit să sporească legăturile economice și de cooperare.

Cu câteva zile mai devreme, Cuba fusese una dintre cele șapte țări (luând în considerare Rusia) care s-au opus președintelui ucrainean Volodimir Zelensky să țină un discurs la Adunarea ONU. Celelalte state care au refuzat această intervenție au fost Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Nicaragua.

VEZI ȘI: Ce se întâmplă acum în unele țări din Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de interesant, spune un ambasador

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel