Lira sterlină scade în fața dolarului și trage bursele după ea. Care ar fi soluția pentru inflație, conform Forbes

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Unsplash (engin akyurt)
Sursă foto: Unsplash (engin akyurt)

Lira sterlină a fost depășită de dolar, iar evenimentele financiare și politice din Europa nu anunță vremuri bune la bursele de pe vechiul continent. 

Lira sterlină a scăzut luni dimineață la un minim record în Asia, după anunțul de săptămâna trecută de către noul guvern britanic că va implementa reduceri de taxe și stimulente pentru investiții pentru a stimula creșterea. Lira sterlină a scăzut pentru scurt timp cu 4%, până la un minim istoric de 1,0382 de dolari luni în Asia, continuându-și tranzacțiile lente din ultimele luni, pe măsură ce dolarul american se întărește. Până la 11, ora Londrei, luni dimineață, a revenit la 1,0694 dolari.

Criticii spun că de aceste măsuri economice vor beneficia în mod disproporționat cei bogați și ar putea pune Regatul Unit să-și asume niveluri ridicate de îndatorare într-o perioadă de creștere a ratelor dobânzilor Lipsa de angajament față de disciplina fiscală în Regatul Unit, împreună cu dolarul puternic, au dus la o slăbire bruscă a lirei, a declarat Saktiandi Supaat, strateg FX la Maybank, conform CNBC.

„Cred că prăbușirea lirei sterline a dus, de fapt, la o mai mare aversiune la risc, în general un sentiment de lipsă de risc, intensificându-se mai apoi”, a spus el.

Prezentat drept „mini-buget” de către ministrul de finanțe al Regatului Unit Kwasi Kwarteng, anunțul fiscal de vineri a înregistrat un volum de reduceri de taxe nemaivăzute în Marea Britanie din 1972. Jucătorii de pe piață au prezis imediat că Marea Britanie va trebui să-și intensifice emisiunea de obligațiuni și să-și crească semnificativ volumul datoriilor pentru a plăti reducerile. Duminică, Kwarteng a vorbit și despre posibilitatea unor mai multe reduceri de taxe în lunile următoare.

Evenimentele politice nu pun Europa într-o lumină bună

Investitorii din Europa urmăresc și Italia după alegerile anticipate de duminică. Țara este pe cale să-și aleagă prima femeie prim-ministru și primul guvern condus de extrema dreaptă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Îndreptându-se spre ultima săptămână de tranzacționare din septembrie, Dow și S&P 500 au scăzut fiecare cu aproximativ 6% pentru lună, în timp ce Nasdaq a pierdut 8%, scrie CNBC.

Atât Dow, cât și S&P se află acum cu 1,2% și, respectiv, 1,6%, peste minimele lor de la jumătatea lunii iunie. Nasdaq este cu 2,9% peste minimul său.

Care ar fi soluția pentru inflație?

Forbes a citat în mod favorabil un exemplu din anii 1980: după ce președintele Rezervei Federale Paul Volcker a controlat inflația cu o creștere dramatică a ratei dobânzii de peste 20%, președintele SUA Ronald Reagan a stabilizat economia și a crescut producția prin reducerea taxelor și introducerea dereglementării. Administrația Reagan a coordonat, de asemenea, eforturile globale de a vinde dolari și de a cumpăra alte valute.

„Astăzi, din păcate, nu numai că administrația Biden pune obstacole pentru a face față problemelor din partea ofertei, ci și Rezerva Federală și alte bănci centrale cred că trebuie să deprimați economia pentru a reduce inflația. O fac prin creșterea artificială a ratelor dobânzilor. Deci au mai puțini oameni angajați... acesta nu este adevăratul remediu. Adevăratul remediu este stabilizarea monedei. Nu trebuie să faci oamenii săraci pentru a cuceri inflația”, a spus Steve Forbes contestând ideea că o recesiune este singura soluție pentru combaterea inflației, conform CNBC.

Dezechilibrele valutare pot crea probleme economiilor. Un dolar american mai mare înseamnă exporturi mai scumpe, în timp ce valute mai slabe ar putea însemna probleme precum rezerve valutare mai mici.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel