Legea offshore. Ministrul Energiei: România va deveni un jucător pe piața gazelor naturale

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Ministrul Virgil Popescu a spus care sunt avantajele aplicării prevederilor legii offshore care se află, acum, în Parlament. 

Update: Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă".

Ştirea iniţială: "Prin proiectul de modificare a legii offshore, practic, România, în urma adoptării acestui proiect de lege poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Ieri în comisia pentru industrii și servicii, reunită cu comisia de buget-finanțe, s-a dat un raport pozitiv și mulțumesc tuturor colegilor de la PNL, PSD, UDMR, Minorități, USR care au votat pozitiv. Proiectul de lege aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos.

Practic, când această lege va fi aprobată, dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevențele pe care le vor plăti, rămân aceleași pe toată durata concesiunilor petroliere. Mai mult, asigură securitatea energetică a României, prin faptul că statul, Guvernul, poate oricând să intervină și să redirecționeze gazele către piața românească, în caz de criză energetică. Iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenția Națională a Rezervelor Statului are drept de preempțiune.

Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie dat cu prioritate către români. În urma producției din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producție excedentară, iar România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piața gazelor naturale. Vom deveni independenți energetic.

Nu pot să nu remarc faptul că ieri, în comisia de industrii și servicii, un singur partid a votat împotrivă și un singur partid a pus un amendament care, poate, a trecut neobservat: voia să crească fiscalitatea exploatărilor din Marea Neagră!

Mai mult decât acest proiect de lege, pe care îl modificăm acum, care a blocat investițiile până acum. Oare ce să însemne asta? Oare asta să însemne că doriți în continuare să nu exploatăm gazele din Marea Neagră? Doriți să rămânem în continuare dependenți de gazul rusesc?

Ascultați în continuare de Kremlin și de ordinele lui Putin? Cred că ajunge! Vă rog astăzi să votați proiectul de lege la votul final, pentru că doar așa ne putem asigura independența energetică", a transmis Virgil Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel