La ce obiceiuri trebuie să renunți, dacă vrei să fii odihnit pe parcursului zilei

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Medicii au explicat faptul că sunt mai multe obiceiuri la care trebuie să renunțăm, dacă vrem să ne simțim odihniți.

O rutină bună de somn începe încă de dimineața. Felul în care îți începi ziua poate avea un impact mai mare asupra orei de culcare decât crezi, așa că am adunat cinci obiceiuri, pe care oamenii le fac, de obicei, dimineața, dar pe care experții în somn nu le consideră a fi bune.

Ce nu e bine să faci: 

1. Trezirea la ore diferite în fiecare zi


Când vine vorba de un somn bun, consecvența este esențială, asta este valabil atât pentru ora de culcare, cât și pentru ora de trezire.

"Atunci când modifici un program de somn cu mai mult de o oră diferență, corpul tău se simte obosit pentru că ritmul tău circadian nu a fost sincronizat", a explicat doctorul în medicină integrativă cu dublă certificare Amy Shah, M.D., potrivit mindbodygreen.

Pe de altă parte, atunci când te trezești la aceeași oră în fiecare zi, corpul tău va fi în mod natural mai pregătit să se trezească și să se pună pe treabă.

2. Ignorarea cronotipului tău


Apropo de momentul în care trebuie să te trezești, dacă nu ai auzit niciodată de conceptul de "cronotipuri de somn", s-ar putea să fie cheia somnului care îți lipsește. Majoritatea oamenilor se încadrează în unul dintre cele patru cronotipuri de somn: lupi, lei, urși și delfini.

După cum a declarat anterior specialistul în somn certificat Michael J. Breus, Ph.D., nu numai că cronotipul tău determină care este ora optimă pentru tine să te trezești, dar este, de asemenea, "extrem de util pentru a-ți programa munca de peste zi în funcție de ferestrele tale de productivitate, astfel încât să poți realiza tot ceea ce îți dorești, în timp ce încă mai ai energia necesară pentru a o face bine".

Alte modalități de a vă susține cronotipul includ programarea întâlnirilor în ferestrele orare optime, luarea meselor la ore similare în fiecare zi și administrarea unui supliment de susținere a somnului, pentru a vă ajuta să vă respectați ora ideală de culcare.

3. Să amâni alarma


Cu toții am apăsat butonul "snooze" înainte, dar, potrivit asistentului medical holistic Victoria Albina, ațipirea nu face nimic pentru tine, în afară de a face mai grea trezirea și de a te pregăti pentru o dimineață mai amețită.

"Când apeși butonul de snooze este mai probabil să cazi înapoi într-o stare de somn mai profundă", a explicat ea anterior, ceea ce se traduce printr-o tranziție mai dură spre zi.

4. Să evităm lumina de dimineață


Somnul este legat de ritmul nostru circadian, care își ia indicațiile de la iluminarea de pe parcursul zilei (de exemplu, lumina de dimineață înseamnă că este timpul să ne trezim, iar apusul soarelui înseamnă că este timpul să ne culcăm).

Așadar, obținerea luminii de dimineață, la prima oră, este o modalitate excelentă de a-ți trezi corpul și mintea - în timp ce evitarea acesteia poate avea un impact negativ asupra ritmului circadian.

5. Săritul peste micul dejun


Și nu în ultimul rând, Breus a explicat și importanța consumului micului dejun - atâta timp cât este unul nutritiv. El spune că vei dori să te orientezi către un mic dejun plin de proteine, cu grăsimi sănătoase și, mai departe, unul cu puțin zahăr rafinat și carbohidrați.  Acest lucru te va pregăti pentru un program alimentar regulat, pe parcursul zilei și al nopții.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel