Joe Biden nu consideră iminent un atac al Chinei împotriva Taiwanului

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Joe Biden a recunoscut că are un al șaptelea nepot / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden a recunoscut că are un al șaptelea nepot / Foto: Facebook Joe Biden

Joe Biden spune că nu consideră iminent un atac al Chinei împotriva Taiwanului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, după un dialog cu omologul său chinez Xi Jinping, că nu consideră iminent un atac al Chinei împotriva Taiwanului, informează Agerpres, citând AFP. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu ocazia summitului G20 din insula indoneziană Bali.

"Nu cred că există o tentativă iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul", a afirmat Biden în faţa presei. Xi "a spus foarte clar că doreşte o rezolvare paşnică" a diferendului cu insula independentă de facto din 1949, considerată de Beijing o provincie chineză rebelă. "Sunt convins că a înţeles foarte bine ce spuneam, iar eu am înţeles ce spunea el", a adăugat preşedintele SUA.

Ce ar fi spus Xi Jinping



Ce a spus efectiv Xi, conform aceleiaşi agenţii de presă, a fost că americanii nu trebuie să depăşească anumite limite în privinţa susţinerii guvernului de la Taipei: "Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chino-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită" în relaţiile bilaterale. El a dat asigurări că ţara sa nu caută să sfideze Statele Unite sau să schimbe "ordinea internaţională existentă".

Anterior, Biden avertizase de mai multe ori că Statele Unite sunt dispuse să facă uz de forţă în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului. Oficial, Washingtonul recunoaşte principiul unei singure Chine, sub conducerea Beijingului.

După alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, în 2016, China a respins orice ofertă de negociere cu Taiwanul şi şi-a intensificat presiunile asupra insulei. La congresul din octombrie al Partidului Comunist Chinez, când a fost reales la conducere, Xi a afirmat că Beijingul nu va exclude niciodată folosirea forţei armate pentru reunificare.

Biden, din nou cu gândul la Irak. A confundat retragerea din Herson cu retragerea din „Fallujah“, un oraș de pe malul Eufratului 

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a încurcat orașul Herson din Ucraina cu orașul Fallujah din Irak. Într-un nou episod de confuzie, președintele Biden a spus din greșeală că trupele ruse se retrag din „Fallujah”, în timp ce intenționa să facă referire la orașul Herson din sud-estul Ucrainei.

Cea mai recentă gafă a lui Biden a venit după ce liderul forțelor ruse, Serghei Surovikinon, a anunțat că a ordonat trupelor sale să se retragă dintr-unul dintre singurele orașe mari capturate de Rusia după invazia sa din 24 februarie.

„Contextul este că, indiferent dacă se retrag sau nu din Fallujah și se retrag pe malul de est al râului [Nipru]”, a răspuns Biden la întrebarea unui reporter privitoare la război. După gafă, președintele a avut o pauză în care s-a gândit, după care un reporter i-a amintit că este vorba de orașul Herson din Ucraina, iar Biden s-a corectat.

În noiembrie și decembrie 2004, Fallujah a fost locul celui mai sângeros conflict urban pe care l-au luptat forțele americane de la războiul din Vietnam și este larg amintit ca un moment cheie în invazia SUA a Irakului, conform NYPost. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel