Joe Biden devine suspicios: Legăturile lui Elon Musk cu ţări străine ''merită examinate''

Autorul articolului: Elena Didilă | Dată: 10 noi 2022, 10:35 | Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Poate deveni Twitter o amenințare pentru siguranța SUA?Preşedintele american Joe Biden a apreciat miercuri că legăturile lui Elon Musk cu ţări străine ''merită examinate'', ca răspuns la această întrebare.

"Cred că cooperarea lui Elon Musk şi/sau relaţiile tehnice (ale acestuia, n.red.) cu alte ţări merită să fie examinate", a spus Biden într-o conferinţă de presă, alegându-şi în mod vizibil cu grijă cuvintele, potrivit Agerpres.

El a răspuns astfel la o întrebare privind implicarea prinţului saudit Al-Walid bin Talal în achiziţionarea companiei Twitter de către şeful Tesla.

Prinţul Al-Walid a contribuit la tranzacţie cu cele aproape 35 de milioane de acţiuni pe care le deţinea deja la Twitter, direct şi prin holdingul său KHC, ceea ce îl face al doilea acţionar al grupului.

La scurt timp după finalizarea tranzacţiei, la sfârşitul lui octombrie, senatorul democrat Chris Murhy a estimat, într-un mesaj pe Twitter, că "ar trebui să ne îngrijoreze faptul că saudiţii, care au clar interesul să reprime discursul politic şi să influenţeze politica americană, au devenit al doilea proprietar al unei mari platforme sociale".

Murphy a anunţat şi că va cere comisiei privind investiţiile străine a Senatului să lanseze o anchetă asupra "implicaţiilor în materie de securitate naţională a cumpărării Twitter de către Arabia Saudită".

"Dacă (Musk) face sau nu ceva nepotrivit, nu sugerez acest lucru. Sugerez că acest lucru merită examinat", a adăugat miercuri Biden.

Puţin preocupat până acum de chestiuni politice şi geopolitice, Elon Musk şi-a dat cu părerea în legătură cu mai multe subiecte importante, în special războiul din Ucraina şi tensiunile dintre China şi Taiwan.

În primul caz, miliardarul a propus o soluţie implicând cedarea definitivă a Crimeei către Rusia, "cu scopul de a repara greşeala istorică a lui Hruşciov", precum şi un referendum real în regiunile majoritar rusofone ale ţării, pentru a decide viitorul acestor părţi ale teritoriului ucrainean.

În ce priveşte Taiwanul, Elon Musk s-a pronunţat în favoarea unei reunificări a celor două Chine după negocierile între cele două părţi.

China este principala piaţă a Tesla, unde grupul dispune de o uzină la Shanghai.

În amândouă cazurile, comentariile omului de afaceri au generat reacţii pozitive atât din partea Moscovei, cât şi a Beijingului, mai aminteşte AFP.

Citește și:

Alegeri SUA. Chirieac: Americanii nu au fost trup și suflet pentru Trump, așa cum spuneau sondajele

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat rezultatele parțiale ale alegerilor de la mijlocul mandatului, din SUA.

Întrebat dacă s-ar fi așteptat la rezultatul parțial apărut până la ora 16:00 (ora României), Bogdan Chirieac a declarat:

„Nu, la fel ca toată lumea, și eu am citit presa americană, am văzut sondajele de opinie care, în general, nu se înșală atât de grav și mereu s-a spus că va fi un val republican care ar mătura totul. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Dacă în Camera Reprezentaților înțeleg că va fi o diferență de 20 de voturi în favoarea republicanilor, în Senat, care este foarte important, partidele sunt la egalitate.

Citește mai mult AICI.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite