Iulie 2023: Probabil cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, conform NASA

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Iulie 2023: Probabil cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, conform NASA/Freepik
Iulie 2023: Probabil cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, conform NASA/Freepik

Conform declarațiilor climatologului-șef al NASA, luna iulie 2023 probabil va fi cea mai fierbinte lună la nivel mondial în ultimele "sute, dacă nu mii de ani".

În această lună, mai multe recorduri de căldură au fost deja depășite, conform două instrumente de monitorizare a temperaturilor utilizate de Uniunea Europeană și Universitatea din Maine, Statele Unite. Aceste instrumente combină datele de la sol și din satelit pentru a crea modele care furnizează estimări preliminare privind temperaturile.

Climatologul-șef al NASA, Gavin Schmidt, a explicat că, deși cele două instrumente de monitorizare a temperaturilor diferă ușor în rezultate, tendințele de creștere a temperaturilor sunt clar evidente și vor fi, cel mai probabil, reflectate în rapoartele lunare ale agențiilor americane, care dețin date mai bine consolidate.

Miercuri, observatorul european Copernicus a avertizat că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilor, după ce luna iunie a fost deja deținătoarea recordului în privința temperaturilor.

"Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume", a declarat Gavin Schmidt, adăugând că "valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri", mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, "care abia a sosit".

El Nino este un fenomen meteorologic ciclic care îşi are originea în Oceanul Pacific şi care determină o creştere a temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale lumii şi de precipitaţii abundente în altele.

Deşi El Nino joacă un rol mic în observaţiile actuale, "de mai multe luni asistăm la recorduri de temperatură la suprafaţa mării, chiar şi în afara tropicelor", a declarat Gavin Schmidt.

"Şi ne aşteptăm ca aceasta să continue", a adăugat climatologul, "deoarece continuăm să emitem gaze cu efect de seră în atmosferă".

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. O astfel de probabilitate este în prezent de "50-50", potrivit calculelor lui Gavin Schmidt. Alţi oameni de ştiinţă estimează însă o probabilitate de până la 80%, a adăugat acesta.

"Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald, deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino care se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an", a subliniat Schmidt.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel