Iranul ar putea dubla exporturile de petrol. China înghite aproape toată producția Teheranului

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: petrolier / flickr, Ting Chen
Foto: petrolier / flickr, Ting Chen

Teheranul va depune toate eforturile pentru a-și recâștiga cota de pe piața țițeiului.

 

Iranul este capabil să dubleze exporturile de petrol dacă există o cerere suficientă, în ciuda faptului că un acord privind programul nuclear al unei țări care ar putea deschide calea pentru ridicarea sancțiunilor rămâne dificil, arată Bloomberg.

„Iranul va face tot posibilul pentru a-și recâștiga cota de pe piața țițeiului și a aduce înapoi clienți”, a declarat Mohsen Hoxhastemehr, directorul general al National Iranian Oil Company, reporterilor la Teheran sâmbătă (14 mai). 

Deși Iranul nu publică date despre producția sau exporturile de petrol, analiștii estimează că vinde până la 1 milion de barili pe zi. 

Planul bugetar al guvernului prevede vânzări zilnice de 1,4 milioane de barili pentru anul până în martie 2023.

Președintele Iranului a declarat la începutul săptămânii că țara exportă de două ori mai mult petrol decât atunci când a preluat mandatul, în august, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA asupra exporturilor de petrol, relatează și Voanews

Cea mai mare parte din exporturile de petrol iranian au ca destinație China.

Pentru a evita sancțiunile SUA, țițeiul este exportat în China, marcat ca petrol din Oman, Emiratele Arabe Unite și Malaezia, spun comercianții, citați de Reuters.

Exporturile de petrol iraniene au fost afectate după ce fostul președinte american Donald Trump s-a retras dintr-un acord nuclear din 2018 cu Iranul care a limitat activitățile nucleare ale țării în schimbul unor beneficii economice, inclusiv vânzări critice de petrol. 

Discuțiile de săptămâna aceasta dintre Uniunea Europeană și Iran cu privire la încercările de a revigora acordul, potrivit ministrului de externe al blocului, au decurs mai bine decât se aștepta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel