Întrebarea de milioane de dolari: De ce nu am întâlnit extratereștri până acum? NASA oferă răspunsul

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Noul Nostradamus a prezis că viața extraterestră va fi descoperită până în 2028 /Freepik
Noul Nostradamus a prezis că viața extraterestră va fi descoperită până în 2028 /Freepik

O teorie formulată de echipa Laboratorului Propulsiei de la NASA explică motivul pentru care, până în prezent, oamenii nu au avut o întâlnire directă cu extratereștrii.

Într-un studiu referitor la teoria "Marele Filtru", cinci cercetători de la NASA afirmă că există posibilitatea ca alte civilizații să fi existat de-a lungul întregii istorii a Universului și că există un motiv valid pentru care nu au stabilit niciodată contact cu noi. Care ar putea fi acest motiv?

Potrivit declarațiilor lor, conform teoriei lor, civilizațiile extraterestre nu au reușit să stabilească contact cu oamenii deoarece s-au autodistrus înainte să aibă această oportunitate. Aceasta atrage atenția asupra unei chestiuni fundamentale - există posibilitatea ca și noi, oamenii, să fim expuși la același pericol și să fim în pericol de a ne distruge singuri. Teoria "Marele Filtru" sugerează că există o șansă de a evita acest deznodământ, și anume învățarea din greșelile altor civilizații pentru a evita repetarea acestora.

„Teoretic, există dovezi ale vieții în abundență în galaxia noastră”, și-au început cei cinci oameni de știință lucrarea revelatoare. „Totuși, practic, nu avem niciunul dintre noi certitudinea că există ceva acolo, dincolo de planeta noastră. Unde-i restul lumii?”, se întreabă, pe bună dreptate, aceștia.

„Liniștea Universului dincolo de Pământ denotă limitările umane, dar și curiozitatea noastră constantă. Pe măsură ce continuăm să explorăm spațiul, devine tot mai plauzibil un dezastru existențial, acel Mare Filtru, care nu este altceva decât un fenomen care face să dispară civilizații înainte ca ele să reușească să se întâlnească reciproc. Astfel, ne putem explica liniștea cosmică!”, conchid cercetătorii. Și tot ei propus soluția: „Cheia ca umanitatea să supraviețuiască unui asemenea filtru universal e să... identificăm tendinețele noastre autodistructive și să le neutralizăm în avans”.

Teoria Marelui Filtru a fost inițial dezvoltată și prezentată în anii '90 de către Robin Hanson, un economist de la Universitatea George Mason. În septembrie 1998, Hanson a afirmat că "faptul simplu că Universul nostru pare mort sugerează că este extrem de dificil ca forme avansate de viață să apară și să se dezvolte pe termen lung". Termenul "exploziv" menționat de Hanson se referă la posibilitatea ca o civilizație să devină capabilă de călătorii spațiale și colonizare planetară.

Coautorii recentului studiu, printre care se numără Jonathan Jiang, Philip Rosen, Kelly Lu, Kristen Fahy și Piotr Obacz, susțin că, indiferent de provocările existențiale cu care se confruntă viața pe Pământ, aceasta nu garantează apariția vieții pe alte planete.

Care pot fi pericolele la care se expune o civilizație?

De la asteroidul care poate lovi și nimici planeta pe care trăiește acea formă inteligentă de viață, la războaie nucleare, pandemii criminale, inteligență artificială scăpată de sub control și schimbările devastatoare ale climei. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel