Încă un stadion modern în România. Va costa 54 milioane euro

Autorul articolului: Florin Ravdan | Dată: 02 aug 2022, 12:21 | Categorie: Sport
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels

Un stadion de 54 de milioane de euro va fi construit în România. 

”Mai sunt câţiva paşi importanţi pentru a ajunge la faza construirii efective a noului stadion. Mai întâi, proiectul trebuie să treacă prin patru comisii inter-ministeriale. Apoi va fi nevoie de o hotărâre de guvern. Abia după aceea Compania Naţională de Investiţii va putea să înceapă procedurile de licitaţie pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de proiectul tehnic efectiv şi de lucrările în sine.

Eu sper ca ridicarea noului stadion de la Hunedoara să înceapă în anul 2024. Mă bucură faptul că firma care s-a ocupat de studiul de fezabilitate a venit cu un concept modern şi util, bine adaptat amplasamentului şi nevoilor oraşului.

Sunt conştient că microbiştii hunedoreni sunt nerăbdători, dar nu se poate ’sări’ nicio etapă, mai ales că este vorba despre o investiţie consistentă, estimată la 54 de milioane de euro, susţinută integral din bugetul CNI.

Vom susţine cu tot ce putem acest proiect foarte important nu doar pentru oraş, ci pentru întregul judeţ”, a spus Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara, potrivit paginii de Facebook Corviniștii.

Noul stadion urmează să aibă 10.500 de locuri dispuse pe două ’inele’, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale, scrie Digisport.

Moștenirea lui Perez. Cel mai modern stadion din lume va domina centrul Madridului

Santiago Bernabeu a fost președinte pentru Los Blancos din 1943 până în 1978. Timp de 35 de ani a creat modernul Real Madrid, un club care sub conducerea sa a devenit noțiunea de cel mai bun club din lume. 

Florentino Perez este deja a doua sa ”descălecare” la Real. În vârstă de 75 de ani, Perez a fost prima dată șef pe Bernabeu în perioada 2000-2006, iar apoi s-a întors pentru a doua oară în 2009 și încă stă la Real.

Perez a devenit celebru deja la primul mandat, când a salvat Realul de la faliment.

Acum este rândul stadionului Santiago Bernabeu. Care a fost construit pentru prima dată în 1947 și a fost numit Stadio Chamartin.

Particularitatea acestui stadion, în raport cu alte cluburi și stadioane mari celebre, este că se află situat la 700 de metri deasupra nivelului mării.

După prima reconstrucție, în 1954, când capacitatea a fost crescută la 125.000 de persoane (doar Wembley avea mai multe), responsabilii au decis să dea stadionului numele de Santiago Bernabeu. Astfel, din 4 ianuarie 1955, Președintele Bernabeu a venit pe Stadionul Bernabeu și a lucrat continuu la modernizarea acestuia.

Totuși, conform noilor criterii, UEFA și Bernabeu au fost nevoite să se schimbe, așa că din 1998, capacitatea a fost redusă la 74.328 de locuri.

Din 2007, după ce s-a stabilit controlul central pentru absolut fiecare loc din stadion, UEFA a acordat Bernabeu-ului maximum 5 stele.

Datorită importanței stadionului, o facilitate care oferă cluburilor cu venituri uriașe astăzi, Perez a comandat proiectul futurist Santiago Bernabeu.

Pregătirile au durat mult, dar în cele din urmă în 2019 a început reconstrucția stadionului, care potrivit lui Perez, ar trebui să crească de la 30 de zile obișnuite de utilizare pe an (când au loc meciuri de fotbal) la 300 de zile de funcționare și să ridice veniturile clubului din evenimentele de pe stadion. cu până la 35%.

Bernabeu va deveni primul stadion al cărui gazon hibrid de fotbal va fi tratat special din punct de vedere al luminii, „hrănirii” și întreținerii.

De asemenea, Bernabeu va putea găzdui meciuri de baschet și handbal, tenis sau de hochei pe gheață. Tot acolo se vor organiza concerte, târguri și congrese.

Proiectul era estimat să coste 525 de milioane de euro. Totuși, în noiembrie 2021, Perez a cerut permisiunea acţionarilor să împrumute încă 225 de milioane de euro din cauza schimbărilor de pe piaţa materiilor prime. Din cauza războiului, prețul materialelor a crescut și acum se vorbește deja de 800 de milioane de euro costuri,iar costurile sunt estimate să crească dacă se mai întârzie construcția.

Noul Bernabeu va fi cu încă 12 metri mai înalt și va primi 90.000 de spectatori. Toate locurile vor fi individuale, cu o pantă de 87%, ceea ce permite o vedere optimă din orice zonă a tribunelor. A fost construit un acoperiș, care va transforma Stadionul Real într-o sală în 15 minute.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite