Ideile extravagante ale celui mai mare exportator de petrol din lume

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Nici este însă ceva care să se facă peste noapte
Nici este însă ceva care să se facă peste noapte

Nimeni nu s-ar gândi vreodată să-și petreacă vacanța pe o platformă petrolieră, în mijlocul mării. Dar...

Într-adevăr, Arabia Saudită s-a gândit să transforme o astfel de platformă într-un parc tematic exclusivist pentru sporturi extreme, un loc de agrement cu restaurante, câteva vile de lux și multă excentricitate. Proiectul se numește "The Rig", o idee care simbolizează aspirațiile prințului moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman: să transforme cel mai mare exportator de petrol din lume într-o destinație turistică internațională de excepție și să își diversifice economia.

Este o strategie care face parte din planul de reformă economică "Vision 2030" pe care liderul saudit l-a promovat în întreaga lume în încercarea de a convinge investitorii occidentali să-și îndrepte atenția spre țara sa. Guvernul se așteaptă ca turismul să fie principala sursă de noi locuri de muncă în sectorul privat, reprezentând 10% din produsul intern brut (PIB) și din ocuparea forței de muncă în decurs de un deceniu, într-o țară în care două treimi din cei 21 de milioane de locuitori au sub 35 de ani.

Pregătindu-se pentru o eră post-petrol, în care lumea să fie mai puțin dependentă de petrol în următoarele decenii, Arabia Saudită a început recent să își deschidă porțile către lumea exterioară. În 2019, pentru prima dată, țara a început să elibereze vize turistice într-un regat care, din punct de vedere istoric, a rămas încapsulat, cu excepția momentelor în care milioane de musulmani fac pelerinajul anual la Mecca.

Pentru a progresa însă pe drumul împlinirii dorinței sale, va trebui să depășească mai multe obstacole: Arabia Saudită nu este o destinație economică precum Asia de Sud-Est. Spre exemplu, este foarte cald timp de opt luni pe an, există carențe pe linie de libertate politică sau de exprimare sau alcoolul este interzis.

Nu doar turism

În ciuda tuturor constrângerilor existente, "economia saudită este mult mai diversificată decât în trecut", a declarat pentru BBC Mundo Karen Young, senior fellow și director al programului de economie și energie la think tank-ul Middle East Institute din Washington. Treptat ...

Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel