Gazul iranian, dorit și de statele din Golf. Iranul va reînvia proiectul de gazoduct către Oman

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Gazul iranian este căutat și de statele arabe din Golf.

Ministrul iranian al petrolului dă semnalul unei posibile noi abordări din partea Teheranului, odată cu aprobarea reluării unui proiect de instalare a unei conducte submarine pentru a transporta gaze către Oman, a informat sâmbătă agenția de știri iraniană IRNA.

Iranul stă pe una dintre cele mai mari rezerve de gaze din lume, iar Omanul este deosebit de interesat de aceste resurse, în speranța că va reuși să-și conecteze industriile consumatoare de energie și fabricile de export de gaz natural lichefiat (GNL).

IRNA spune că acordul de relansare a proiectului s-a cristalizat în timpul unei călătorii în Oman a ministrului petrolului iranian Javad Owji, eveniment care prefațează vizita oficială, de săptămâna viitoare, în statul arab din Golf a președintelui iranian Ebrahim Raisi.

În 2013, cele două țări au semnat un acord, evaluat la 60 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 25 de ani, pentru ca Iranul să furnizeze gaze către Oman printr-o conductă submarină. În 2016, cele două țări și-au reînnoit eforturile pentru implementarea proiectului, iar Iranul a declarat în 2017 că a convenit cu Omanul să schimbe traseul conductei planificate pentru a evita apele controlate de Emiratele Arabe Unite.

Proiectul a fost ulterior amânat de neînțelegerile de preț și de presiunea SUA asupra Omanului pentru a găsi alți furnizori înainte ca Statele Unite să se retragă dintr-un acord nuclear din 2015 între puterile mondiale și Iran și să reimpuse sancțiuni în 2018.

Teheranul și Washingtonul au purtat discuții indirecte la Viena în ultimul an pentru a reînvia acordul nuclear care a dus la ridicarea sancțiunilor, dar negocierile stagnează, arată Reuters.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel