Franța recomandă României coplata pentru serviciile medicale

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) recomandă autorităţilor române să aplice coplata pentru orice serviciu medical.

Recomandarea vine cu scopul asigurării investiţiilor în spitalele publice, potrivit unei propuneri inclusă în "Cartea Albă a Sănătăţii 2021" redactată de CCIFER şi publicată joi, scrie Agerpres. 

"Recomandăm refacerea mecanismului de stabilire a coplăţii astfel încât aceasta să atingă un nivel care să genereze o sursă de finanţare pentru spitalele publice din care să fie acoperite investiţii în dezvoltare. Un exemplu este Franţa, în care există o coplată minimă pentru orice serviciu şi o coplată de aproximativ 20% pentru serviciile care depăşesc o anumită valoare", se menţionează în document, la capitolul privind creşterea gradului de finanţare a unităţilor medicale.

Mecanism de plată a serviciilor



Totodată, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România propune "implementarea de către CAS a unui nou mecanism de plată a serviciilor medicale aplicat unitar furnizorilor de servicii medicale, indiferent de forma de proprietate, bazat fie pe costul efectiv acceptat de CAS, fie pe tarife maximale corelate cu preţurile practicate pe piaţa liberă".

De asemenea, Grupul de lucru Sănătate al CCIFER mai recomandă, la acelaşi capitol, "limitarea categoriilor de venituri şi de contribuabili pentru care se aplică condiţii diferite pentru calculul contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)".

Definirea pachetului de servicii medicale de bază



O a patra propunere vizează "definirea pachetului de servicii medicale de bază care să fie acoperite de către contribuţia la sistemul public de sănătate, urmând ca serviciile ce depăşesc pragul să fie plătite din buzunarul pacientului sau prin asigurare privată de sănătate. Astfel se va limita suma decontată de CNAS, iar serviciul medical va putea fi prestat atât într-un spital privat, cât şi într-unul de stat".

"Cartea Albă a sănătăţii 2021" include în total 35 de măsuri pentru creşterea calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate, redactate de experţii din comunitatea de afaceri franco-română.

Grupul de lucru Sănătate al CCIFER care a redactat documentul include, printre altele, companiile Bayer, Regina Maria, Sanofi, Servier Pharma, Groupama Asigurări, Sanopass, Ipsen Pharma, Telios Care.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel