Fondurile private de pensii riscă pierderi de 1,4 mld. lei. România iese din Banca Internaţională Investiții

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională Investiții.

Pa masa Guvernului se află un proiect de Lege pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea  Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

În textul documentului se spune că: ”Se denunță Protocolul deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la  Moscova, ratificat prin Legea nr. 244/2016, de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de  Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, la care România a aderat prin Decretul nr. 24/1971.

În expunerea de motive a Legii se explică faptul că în urma anunțului statelor membre UE privind intenţia de retragere din acţionariatul băncii a generat o serie de dificultăţi legate de accesul Băncii Internaționale de Investiții la lichiditate, inclusiv prin blocarea conturilor de către Clearstream, aspect care poate conduce la insolvenţă. 

Trebuie amintit și faptul că în luna martie a.c. Fitch a retrogradat ratingul Bll la „BB-", perspectivă negativă, S&P a retrogradat Banca la BBB+ (de la A-), cu perspectivă negativă iar Moody's a decis să nu mai presteze servicii de rating pentru Bll (la începutul lunii martie 2022, Moody's a retrogradat rating-ul Bll cu 5 trepte, plasând Banca în categoria „BB", risc de investiţii, cu perspectivă negativă). 

Apoi, conducerea Executivă BlI a transmis statelor membre BlI o scrisoare prin care subliniază că este necesară efectuarea imediată a unor plăţi scadente pentru a evita incapacitatea de plată. Necesarul de lichiditate la acel moment era de peste 125 mil. EUR. Citește mai mult pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel