Este sau nu bine să folosim lămâia pentru îngrijirea pielii? Ce spun specialiștii. ”Pielea umană are un pH de 4,5 - 5,5”

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Specialiștii au dezvăluit faptul că lămâia are atât beneficii, cât și lucruri mai puțini bune, pentru piele.

Femeile iubesc tot ce ține de rutina de îngrijire a pielii, adică măști de față cu miere, exfoliante cu zahăr și multe alte tratamente. Singura problemă? Nu toate ingredientele naturale sunt sigure pentru piele.

Unul dintre exemple ar fi sucul de lămâie . Acest ingredient, care este cunoscut pentru parfumul său citric și proprietățile astringente, este o componentă populară a rețetelor pentru produsele de înfrumusețare. Cu toate acestea, în ultimii ani, utilizarea sucului de lămâie pentru piele a devenit controversată, din cauza efectelor secundare și a riscurilor sale, potrivit mindbodygreen.

Beneficiile sucului de lămâie pentru piele

Potrivit unora, sucul de lămâie oferă mai multe beneficii, atunci când este utilizat local. Totuși,  părțile rele pot fi mai numeroase decât cele bune, potrivit specialiștilor, mai ales atunci când este folosită incorect. 

Exfoliază celulele moarte ale pielii

Potrivit medicului Neda Mehr, dermatolog certificat și fondator al Pure Dermatology Cosmetic & Hair Center, sucul de lămâie conține ceva cum ar fi acidul glicolic. Astfel de acizi sunt utilizați în mod obișnuit în îngrijirea pielii, deoarece cresc reînnoirea celulară și îndepărtează celulele moarte ale pielii. Ca urmare, multe persoane folosesc sucul de lămâie în speranța de a reduce aspectul tern și de a ilumina pielea. 

Promovează un tonus uniform al pielii

Datorită potențialelor proprietăți exfoliante ale sucului de lămâie, oamenii îl folosesc pentru a reduce hiperpigmentarea. Exfolierea, la urma urmei, poate ajuta la eliminarea celulelor pigmentate și la uniformizarea tonusului pielii. 

Diminuează producția de ulei

Sucul de lămâie este adesea aclamat ca o mană cerească pentru pielea grasă. Asta pentru că este un astringent, ceea ce înseamnă că strânge porii și controlează excesul de sebum. 

Crește producția de colagen

Organismul are nevoie de vitamina C pentru a sintetiza colagenul, principala proteină structurală a pielii. Folosirea ingredientelor bogate în vitamina C poate ajuta la susținerea aportului de nutrient și, în cele din urmă, a producției de colagen.

Motive pentru care nu trebuie să folosim lămâia pentru piele

În ciuda potențialelor beneficii ale lămâii pentru piele, vei dori să eviți să o folosești pentru tratamentele faciale. 

1. Fotosensibilitate crescută

Sucul de lămâie face ca pielea să fie mai fotosensibilă, sau sensibilă la lumina soarelui. Acest lucru poate provoca o erupție cutanată asemănătoare arsurilor solare, care este inflamată, iritantă și dureroasă. 

2. Bariera cutanată slăbită

Unul dintre numeroasele obiective ale îngrijirii pielii este întărirea barierei cutanate. Cu toate acestea, aplicarea sucului de lămâie direct va avea efectul opus. 

”Pielea umană are un pH de 4,5 până la 5,5”,  ceea ce înseamnă că este ușor acidă, spune esteticianul Taylor Worden. Sucul de lămâie este foarte acid, având un pH între 2 și 3. Această aciditate ridicată poate modifica pH-ul natural al pielii.

3. Arde

Fotosensibilitatea care este provocată de sucul de lămâie poate duce la o arsură solară severă. Acest lucru nu numai că va accelera îmbătrânirea pielii, dar crește și riscul de cancer de piele. Nici aciditatea pură a sucului de lămâie nu ajută, deoarece ingredientele acide, în general, pot deteriora cu ușurință pielea.

4. Iritare

Acesta este un efect secundar al acizilor, precum cei din sucul de lămâie, care slăbesc și deteriorează bariera pielii. Potrivit specialiștilor, printre posibilele simptome se numără descuamarea, uscăciunea, usturimea și roșeața, în funcție de tonul pielii tale.

5. Hiperpigmentare crescută

Deși sucul de lămâie este adesea folosit pentru a reduce hiperpigmentarea, acesta poate de fapt agrava problema. Asta pentru că arsurile solare cauzate de sucul de lămâie pot provoca bășici.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel