Este friteuza cu aer cu adevărat cancerigenă? Expertul raspunde

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Friteuza cu aer promite să reproducă aproape fidel crocantul prăjelii tradiționale, dar cu 80% mai puțină grăsime. Cât este de sănătos gătitul la friteuza cu aer cald.

Gătitul la friteuza cu aer cald se presupune a fi tipul ideal de gătit pentru cei care nu vor să renunțe la siluetă dar nici nu vor sa renunte la alimente cu aromă de prăjit.

Cei care o folosesc în mod regulat se declară pe deplin mulțumiți, dar nu tot ce strălucește este aur.

Dacă este adevărat că aceste friteuze folosesc mult mai puțin ulei decât cele tradiționale, făcând alimentele mai sărace în grăsimi, pe de alta parte ar putea crește cantitatea de produse de oxidare a colesterolului, oxisteroli (substante legate de probleme cardiovasculare) și duc la formarea de AGE (produși finali de glicație avansată), clasificate de AIRC drept ”agenți probabili cancerigeni”.

Deci, prăjirea cu aer este bună sau rea?

”În prăjirea tradițională, purtătorul de căldură este uleiul, în timp ce în prăjirea cu aer, purtătorul de căldură este aerul însuși. Aerul încălzit este circulat cu o viteză foarte mare pentru a permite gătirea uniformă prin simularea comportamentului uleiului la prăjirea clasică. Aerul cald poate fi încălzit până la temperaturi în jur de 200°C”, explică dr. Barbara Paolini, de la Asociația de Dietetică și Nutriție Clinică (ADI). 

Care sunt cele mai potrivite alimente pentru a găti în această ”friteuză”?

”Aproape toate alimentele pot fi gătite, carne (pui, curcan etc.) sau pește, cartofi, legume tocate, alimente pane. Legumele cu frunze sunt mai puțin recomandate pentru că sunt mai fragile”, a spus dr. Paolini.

Acest aparat tinde să producă substanțe nocive cunoscute sub numele de AGE. Ce efecte toxice pot avea aceste substanțe asupra organismului?

”Aceștia sunt compuși care se formează atunci când zaharurile se combină cu proteine ​​sau grăsimi. Se formează la temperaturi ridicate (peste 120C), iar alimentele capătă un aspect brun ars, iar această colorare este un semn al producției de AGE.

Ele pot fi găsite, de exemplu, pe suprafețele rumenite ale alimentelor prăjite sau la grătar, sau pe pâinea prăjită: cu cât temperatura și timpul de gătire sunt mai mari, cu atât formarea și acumularea produselor glicate (AGE) sunt mai mari.

AGE-urile au o acțiune proinflamatoare și facilitează semnificativ procesul de îmbătrânire. Nivelurile mai ridicate din sânge ale acestor compuși proinflamatori se corelează cu rate mai mari ale multor boli degenerative, inclusiv un număr mare de cancere”, a declarat medicul, potrivit Today.

Există vreo modalitate de a preveni producerea acestor molecule în timpul gătitului?

”Nu există nicio modalitate de a evita producerea acestor molecule prin gătit, dar efectele lor negative pot fi atenuate prin utilizarea ierburilor aromatice și a condimentelor cu acțiune antioxidantă. Dar asta este valabil pentru orice tip de gătit”, sfătuiește medicul.

Prăjirea cu aer este de preferată prăjirea cu ulei?

”Dacă vrem să controlăm caloriile și mai ales să reducem grăsimile, răspunsul este da. Dar să ne amintim că gustul nu va fi niciodată ca al unui prajit clasic corect. Cu toate acestea, acest tip de gătit vă permite să ”prăjiți” mai des”, a mai declarat dr. Barbara Paolini, de la Asociația de Dietetică și Nutriție Clinică. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel