Erdogan lansează o nouă campanie de explorare a gazelor în Mediterana de Est

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat marţi o nouă campanie de explorare a gazelor din Mediterana de Est, precizând că ea se va desfăşura în apele teritoriale ale Turciei, evitând astfel orice polemică cu Grecia şi Ciprul.

Studiile şi forajele pe care le efectuăm în Mediterana sunt în interiorul teritoriului nostru suveran. Nu avem nevoie de permisiunea sau consimţământul nimănui pentru asta, a dat asigurări şeful statului turc, care a celebrat plecarea noii nave de foraj marin Abduhamid Han, în portul Mersin (sudul Turciei), pentru o misiune de două luni, potrivit Agerpres.

Erdogan a precizat destinaţia vasului: Nava noastră se va deplasa în perimetrul zăcământului Yorukler 1, la 55 de kilometri în largul portului Gazipasa, situat la 180 kilometri est de Antalya.

Campania precedentă de foraj în Mediterana Orientală - o zonă potenţial bogată în gaz natural - în vara lui 2020 a provocat o serie de incidente cu Grecia şi, în octombrie acelaşi an, cu Ciprul.

Turcia desfăşurase atunci nave seismice, escortate de nave militare, o manevră condamnată dur de Uniunea Europeană.

Noi am căutat modalităţi de a răspunde la problema dependenţei noastre de resurse energetice externe, a insistat Recep Tayyip Erdogan.

Nava Abdulhamid Han este simbolul acestei noi politici energetice a Turciei: totuşi, cu a patra noastră navă de foraj şi două nave seismice, am intrat în joc, a adăugat el.

Ankara afirmă că vasul Abdulhamid Han, ce are o lungime de 238 de metri, este cea mai mare şi cea mai avansată tehnologic navă de foraj de mare adâncime, putând fora la 12.000 de metri adâncime.

Turcia este aproape complet dependentă de importuri pentru a-şi acoperi cererea de energie, notează Reuters

Citește și:

Erdogan se joacă cu nervii Occidentului. Se gândește dacă îi va livra drone Bayraktar și lui Putin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o declarație neașteptată, în care nu a negat posibilitatea unui transfer în privința dronelor Bayraktar, arată DailySabah.

Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, președintelui Recep Tayyip Erdogan, că țara sa este interesată să coopereze cu Baykar, dezvoltatorul celei mai faimoase drone de luptă turcești, Bayraktar TB2.

Potrivit mai multor mass-media turce, el a făcut declarația la o ședință a comitetului executiv central al Partidului său Justiție și Dezvoltare.

Potrivit lui Erdogan, Rusia și Emiratele Arabe Unite sunt interesate de producția de drone turcești  și doresc să deschidă fabrici pentru producția lor.

Totuși, această posibilitate are șanse mici de a deveni realitate pe termen scurt și mediu.

Directorul companiei turcești Baykar Makina, Haluk Bayraktar, care este și ginerele lui Erdogan, a declarat de curând că nu va vinde drone Bayraktar Rusiei.

În același timp, transferul de tehnologii militare către Federația Rusă pare o strategie foarte puțin probabilă și prea riscantă pentru Ankara.

Turcia este singura țară NATO care nu a aderat la sancțiunile împotriva Federației Ruse. 

Mai important, această poziție nu este percepută deloc favorabil de către partenerii Alianței Turciei. La fel cum au percepută și prezența lui Erdogan în contextul comun recent cu liderii Iranului și Federației Ruse.     

Totuși, un eventual sprijin militar al Federației Ruse va fi o încălcare a tuturor liniilor roșii ale NATO.

Cel puțin, asta va însemna pierderea speranței pentru dezghețarea contractelor de vânzare a avioanelor de luptă F-35 către Turcia și modernizarea F-16. 

Și dacă șansele de obținere a F-35 rămân iluzorii, pentru că sunt legate de disponibilitatea Turciei de a scăpa de sistemele rusești S-400, atunci rolul constructiv al Ankarei în ceea ce privește problema ucraineană și acordul anterior de deblocare a cererile Suediei și Finlandei pentru aderarea la NATO au oferit ocazia de a avansa în soluționarea întrebărilor despre F-16.

Activarea oricărei cooperări militaro-tehnice între Ankara și Moscova ar însemna acum nu doar înghețarea imediată a acestor negocieri cu SUA, ci și restricții suplimentare. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel