Situație alarmantă pentru Occident: 87% din reactoarele nucleare provin din China sau Rusia

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Pexels (Ramaz Bluashvili)
Sursă foto: Pexels (Ramaz Bluashvili)

Tehnologia în domeniul energiei nucleare este dominată, din punct de vedere cantitativ, de China și Rusia.

Energia nucleară ar putea fi un domeniu de interes în peisajul energiei curate din următoarea generație, dar asta va necesita o acțiune concertată din partea guvernelor și a industriei private, ceea ce nu se întâmplă în acest moment, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Între timp, Rusia și China domină spațiul. Începând cu 2017, 87% dintre noile reactoare care au pornit folosesc modele rusești și chineze, a declarat joi directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declarație citată de CNBC. IEA este o organizație interguvernamentală cu sediul la Paris și a fost lansată în 1974, în urma crizei petrolului.

”Economiile avansate și-au pierdut conducerea pe piață, deoarece 27 din 31 de reactoare care au început construcția din 2017 sunt modele rusești sau chineze”, a spus Birol.

Criza energiei nu garantează o nouă eră nucleară

Există o mare oportunitate ca energia nucleară să devină o componentă majoră a piețelor globale de energie pe măsură ce lumea se trezește odată cu efectele schimbărilor climatice, deoarece generarea de energie nucleară nu emite niciunul dintre gazele cu efect de seră care provoacă încălzirea globală. De asemenea, războiul din Ucraina a contribuit la o creștere a prețurilor la combustibilii fosili, făcând energia nucleară mai atractivă din punct de vedere economic.

”În contextul actual de criză energetică globală, creșterea vertiginoasă a prețurilor la combustibilii fosili, provocările securității energetice și angajamentele ambițioase privind clima, cred că energia nucleară are o oportunitate unică de a reveni. Cu toate acestea, o nouă eră pentru energia nucleară nu este în niciun caz garantată”, a spus Birol.

Construcțiile nucleare trebuie aprofundate în Vest

Guvernele trebuie să implementeze politici pentru ”a asigura funcționarea sigură și durabilă a centralelor nucleare pentru anii următori”, a spus Birol, și vor trebui să investească în noi tehnologii. El a avertizat, de asemenea, că, pentru ca economiile avansate să ajungă din urmă operațiunilor nucleare din China și Rusia, companiile trebuie să devină mai bune în livrarea proiectelor de construcție nucleară la timp și la buget.

„Industria nucleară trebuie să abordeze rapid problemele depășirilor de costuri și întârzierile proiectelor care au afectat construcția de noi centrale în economiile avansate”, a spus Birol.

În Statele Unite, construcția celui de-al treilea și al patrulea reactor la uzina Vogtle din Georgia a devenit un prim exemplu al incapacității industriei nucleare de a executa eficient.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel