Elveția a început să importe din nou aur din Rusia. Ce semnal transmite industria

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Elvețienii par nehotărâți în privința aurului rusesc
Elvețienii par nehotărâți în privința aurului rusesc

Elveția a importat aur din Rusia pentru prima dată de la invazia din Ucraina, ceea ce arată că poziția industriei față de metalele prețioase ale acestei națiuni s-ar putea înmuia. 

Peste 3 tone de aur au fost livrate în Elveția din Rusia în luna mai, potrivit datelor Administrației Federale a Vămilor din Elveția. Acesta este primul transport între cele două țări din februarie. 

Transporturile reprezintă aproximativ 2% din importurile de aur în principalul centru de rafinare de luna trecută. De asemenea, ar putea marca o schimbare de percepție asupra lingourilor rusești, care au devenit tabu după invazie, scrie Bloomberg. Majoritatea rafinăriilor au renunțat să mai accepte aur nou din Rusia după ce London Bullion Market Association a eliminat fabricanții din această țară de pe lista sa de acreditați. 

Deși acest lucru a fost văzut ca o interdicție de facto pentru importul de noi cantități de aur din Rusia pe piața londoneză, una dintre cele mai mari din lume, regulile nu interzic ca aurul rușilor să fie prelucrat de alte rafinării. Elveția găzduiește patru rafinării de aur importante, care împreună tratează două treimi din aurul mondial. 

Aproape tot aurul a fost înregistrat la vamă ca fiind destinat rafinării sau altei prelucrări, ceea ce indică faptul că a fost preluat de una dintre rafinăriile din țară. Cele mai mari patru - MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA și Valcambi SA - au declarat că nu au luat metalul.

În martie, cel puțin două rafinării de aur importante au refuzat să topească lingourile rusești, chiar dacă regulile pieței le permit acest lucru. Altele, cum ar fi Argor-Heraeus, au declarat că vor accepta produse rafinate în Rusia înainte de 2022, atât timp cât există documente care să dovedească faptul că aurul nu a fost exportat din Rusia după începerea războiului și că acceptarea lor nu ar aduce beneficii Rusiei, unei persoane sau entități rusești de oriunde în lume.

Unii cumpărători rămân precauți în privința metalelor prețioase rusești, inclusiv a lingourilor turnate înainte de război, care încă pot fi comercializate pe piețele occidentale. În ceea ce privește paladiul, s-a creat o dislocare persistentă între prețurile la vedere de la Londra și cele la termen de la New York, din cauza riscului mai mare de a primi lingouri din Rusia în cazul celor din urmă.

Din aprilie, Elveția importă cantități mici de paladiu din Rusia - cel mai mare exploatator din lume al acestui metal.

Citește și: Șeful Statului Major britanic, mesaj: „Pregătiți-vă pentru un nou război european major”. Militarii sunt o generație ”care trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa”

Șeful de stat major al armatei britanice le-a spus trupelor sale să se pregătească pentru o „luptă” și „victorie asupra armatei lui Putin” în „războiul terestru european”.

Generalul Sir Patrick Sanders a preluat comanda armatei britanice în această săptămână și i-a avertizat pe soldați că sunt o generație „care trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa”, deoarece invazia Rusiei în Ucraina subminează stabilitatea globală.

„Sunt primul șef de stat major din 1941 care preia comanda armatei sub spectrul unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. O amenințare continuă din partea Rusiei arată că am intrat într-o nouă eră a insecurității”, le-a spus el trupelor.

”Este datoria mea să fac armata noastră cât mai eficientă posibil. Acum este momentul și este șansa noastră să profităm.

Declarația lui Sanders, scrie Daily Mail, vine într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin amenință statele membre NATO și acuză Statele Unite că „se joacă de Dumnezeu”.

Într-un discurs lung, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Putin, condamnând America și aliații săi, a avertizat că „nimic nu va mai fi la fel”.

Putin i-a amenințat și pe oligarhii care se gândeau să părăsească cercul său.

El a anunțat că aliații occidentali „cred că au câștigat” și a spus că „operațiunea militară specială”, așa cum și-a numit el războiul din Ucraina, a devenit „o salvare pentru Occident, care dă vina pe Rusia pentru toate problemele sale”.

El a adăugat că Statele Unite se consideră „mesagerul lui Dumnezeu pe Pământ” și că sancțiunile occidentale se bazează pe premisa falsă că Rusia nu are suveranitate economică. Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel