Efect paradoxal al alcoolului. Calculul matematic care îți arată cât este de nociv, chiar și atunci când crezi că te apără de boli

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Oricât de curios ar părea, sunt unii oameni care spun că alcoolul te apără de anumite boli, dar este și medicament.

Evident... sunt doar mituri! Unele persoane cred că prin grija de a-și întreține un grad oarecare de impregnație alcoolică a organismului se apără mai bine de unele boli, cum ar fi gripa... Această părere falsă, inspirată de însușirea de antiseptic îndeobște recunoscută alcoolului, este numaidecât infirmată de un mic calcul.

Alcoolul rafinat de 90 grade are, într-adevăr, o anumită putere bactericidă (în realitate mult mai slabă decât i se atribuia altă dată). Însă în sângele unui om atât de beat încât nu se mai poate ține pe picioare, concentrația alcoolului ajunge abia la 0,2%, adică de 450 ori mai mică! Așadar, e limpede că „dezinfecția internă” n-are niciun suport științific, nu reprezintă decât o superstiție.

În plus, este demonstrat că ingerarea sistematică de băuturi alcoolice conduce tocmai la rezultate opuse celor dorite, adică micșorează rezistența organismului la agresiunea germenilor patogeni, agenți ai bolilor infecțioase. Alcoolul se comportă întotdeauna ca un toxic care pune organismul într-o stare de inferioritate fiziologică.

Un alt mit este că... alcoolul e un medicament

Au ieșit din circulație faimoasa poțiune alcoolică a lui Todd sau șampania prescrisă pe vremuri de mulți medici în infecțiile pulmonare.

Unii spuneau că alcoolul este bun în cardiologie. Mitul se baza pe presupunerea că distilatele de cereale (cum ar fi whisky) ar ușura, prin acțiunea lor vasodilatatoare, munca inimii. Studiile au demonstrat că efectul real este, de fapt, scăderea forței de contractare a mușchiului cardiac.  

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel