Ea a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ea a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani
Ea a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani

De când a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani, Orianthi și-a făurit o carieră solo de genuri diferite, marcată de diversitate. Și este un lucru bun, deoarece ea refuză în mod fericit să adere la un singur stil pentru prea mult timp.

Pentru Orianthi, o carieră neliniștită din punct de vedere muzical a făcut ca ea să crească cu pași mari cu fiecare lansare succesivă. Și, în acest scop, după succesul înregistrat cu discuri precum Believe (II) (2010), Heaven in This Hell (2013) și O (2020), cel mai recent album al lui Orianthi, Rock Candy (2022), o găsește pe șaizeci de cântărețe la fel de concentrată și determinată ca întotdeauna.

"Nu am încetat niciodată să caut. Ascult și în prezent toate discurile cu care am crescut, pentru că încă mă inspiră. Nu am încetat niciodată să caut modalități noi, pline de suflet, de a atinge oamenii prin intermediul chitarei.

Dar îi datorez multe și tatălui meu. Este un chitarist stângaci și avea o colecție de discuri uimitoare când eram mică. Am intrat în toate aceste lucruri, iar chitara mi-a vorbit. Încă îmi amintesc că mă gândeam: 'Pare distractiv. Vreau să fac asta'. Așa că tatăl meu m-a învățat primele trei acorduri și la șase ani scriam cântece. Dar posibilitățile nesfârșite au făcut ca niciodată să nu mă opresc", a declarat Orianthi pentru Guitar World.

Poate că abilitățile de compozitor ale lui Orianthi sunt în continuă evoluție, dar tonul ei înflăcărat este un element permanent. Un amalgam fulminant de blues, pop și ceva ce pur și simplu nu poate - sau nu vrea - să fie definit, sunetul lui Orianthi refuză să fie încadrat.

"Cântecul meu a evoluat de când eram mai tânără. Sunt diferită față de când am început. Și știu că voi continua să mă schimb. Pe măsură ce îmbătrânesc și cu cât cânt mai mult cu alți muzicieni și fac mai multe concerte live, cu atât voi continua să evoluez mai mult ca instrumentist.

Îmi place să improvizez cu alți muzicieni; îmi permite să merg în tot felul de direcții în care nu m-aș fi gândit niciodată să merg. Aceste progresii sunt partea distractivă. Îmi place ideea de a colabora și de a urca pe scenă cu cinci chitariști diferiți. Când stai împreună, există un fel de lungime de undă în care mă pot conecta. Este o chestie spirituală. Și cred că este o parte importantă a evoluției mele", spune Orianthi.

Topul chitariștilor preferați de Orianthi.

1. Carlos Santana

"În primul rând este Carlos Santana. El este motivul pentru care am pus mâna pe chitara electrică. După ce am ascultat discul Abraxas, Carlos m-a inspirat cu adevărat datorită tonului și nu alegerilor sale. Felul în care și-a pus inima în fiecare notă a fost atât de iluminator. Și apoi, când îl vezi live, chiar există ceva la el în care, după ce te îndepărtezi de spectacol, te simți luminat și total inspirat. Carlos aduce oamenii împreună cu muzica în interpretarea sa, ceea ce va fi întotdeauna special pentru mine. Și a devenit un prieten drag, așa că acum este și mai semnificativ pentru mine"

2. Jimi Hendrix

"În al doilea rând, pentru mine, este Jimi Hendrix. Este greu să mă gândesc de unde să încep, dincolo de faptul că Jimi a fost unul dintre cei mai incredibil de inovatori oameni care au cântat vreodată la chitară. A venit ca un extraterestru și a schimbat complet modul în care oamenii priveau și auzeau chitara. Culoarea, agresivitatea și chiar și greșelile sale au fost toate frumoase. A fost un spirit atât de liber și o forță de care trebuie să ținem cont. Cântatul său era plin de foc, iar vibrato-ul său era atât de unic. Cântatul lui Jimi te poartă într-o astfel de călătorie ori de câte ori îl asculți. Fiecare notă este ca o declarație de intenție. Și de fiecare dată când urca pe scenă, părea că are misiunea de a lovi oamenii într-un anumit fel"

3. Eric Clapton

"Următorul ar trebui să fie Eric Clapton. Pentru început, melodiile sale sunt uimitoare. Adică... știm că este un mare compozitor, dar și un cântăreț incredibil. Dar felul în care cântă este atât de atent. Felul în care abordează blues-ul este singular pentru el, iar fiecare notă pe care o atinge este unică. Și când atinge acele note, știi că vorbește serios. Fiecare alegere de notă are propria semnificație, iar el le folosește pentru a duce ascultătorul într-o călătorie. Felul în care te atrage este ceva ce alți chitariști nu fac. Și simt că asta datează de la muzica lui cu Cream, de la piesele sale solo, de la albumul Unplugged și de mai departe. Toate lucrurile lui sunt incredibile, așa că a fost o sursă de inspirație uriașă pentru mine"

4. Gary Moore

"Îmi amintesc că tatăl meu cânta piesele lui Gary Moore în copilărie și, chiar și când eram copil, îmi spuneam: "Wow, este incredibil". Am fost uimită de intensitatea sa, dar și de îndemânarea sa. Dar el este un cântăreț unic... este un fel de cântăreț de blues-metal, ceea ce este un amestec destul de nebunesc. Ai scale sălbatice și chestii rapide, dar apoi te lovește cu atât de mult suflet și agresivitate. Așadar, avea toate aceste lucruri în favoarea sa, dar ceea ce l-a făcut să iasă în evidență a fost emoția cu care te putea lovi prin modul în care cânta. Putea să îndoaie corzile cu un abandon nesăbuit, dar le combina cu aceste melodii frumoase; era ireal. Și să-l văd făcând toate astea live a fost din nou o altă experiență. Îmi amintesc că mă uitam la o mulțime de videoclipuri cu el cântând când eram copil și, deși nu am apucat niciodată să îl întâlnesc, asta m-a inspirat foarte mult"

5. Eric Johnson

"Tatăl meu obișnuia să cânte la Cliffs of Dover în copilărie, așa că am fost mereu la curent cu modul în care cânta Eric și mi-a plăcut întotdeauna. Destul de amuzant, recent am avut ocazia să improvizez cu Eric pentru prima dată și, spre norocul meu, mi-a explodat amplificatorul. Dar ne-am simțit bine după ce am rezolvat asta. A fost amuzant, totuși, în sfârșit mă urc acolo cu Eric, iar amplificatorul se face praf. Deci, ar fi putut fi acest moment super-cool - și a fost - dar voi avea mereu acea amintire care să mă însoțească. Așa că va trebui să o mai facem o dată pentru a compensa amplificatoarele varză. Dar lăsând la o parte amplificatoarele, Eric este o persoană atât de dulce și a fost cu adevărat o onoare să urc acolo cu el. Măiestria cu care cântă, alegerile de note și tot ceea ce creează are o asemenea amploare. Run-urile sale sunt atât de curate, dar are acest groove pe care numai el îl poate crea. Pur și simplu îmi place sunetul lui"

6. Steve Vai

"Steve Vai este o altă sursă de inspirație masivă pentru mine și un alt prieten drag. L-am întâlnit prima dată când aveam 14 ani și am ajuns să cânt cu el pentru prima dată. Faptul că am reușit să stau cu Steve Vai la o vârstă atât de fragedă a fost o experiență de învățare masivă. Adică... cum ar putea să nu fie? El este incredibil. Este un geniu absolut. Modul în care orchestrează lucrurile este ireal. Nimeni nu o face așa cum o face el. Și am avut ocazia să văd asta pe viu când am lucrat la un cântec numit Highly Strung de pe primul meu disc [Believe (II)]. Am scris-o împreună și am făcut un demo pentru chitară într-o singură după-amiază. Deci, el este altceva. Nici măcar nu trebuie să fii pasionat de chitară ca să te bucuri să-l privești cântând, pentru că este un adevărat showman. E ca și cum ai urmări un spectacol SF sau ceva de genul ăsta. Asta și melodiile pe care le cântă, care nu seamănă cu nimic altceva, îl fac să fie atât de unic pentru atât de mulți oameni. Îl iubesc ca interpret și ca persoană. Este un om frumos"

7. Freddie King

"O altă mare sursă de inspirație pentru mine a fost Freddie King. Atacul și abordarea sa la chitară nu se compară cu nimic altceva pe care l-am auzit. Putea să fie sălbatic, dar avea totuși un control total. Iar tonul său avea acest mod de a tăia și de a ajunge la oameni. Ca artist, asta încerci să faci, iar Freddie a făcut asta foarte bine. Bineînțeles, îi iubesc pe toți cei trei Kings [Freddie, Albert și B.B.], dar ceva din caracterul interpretării lui Freddie mi-a vorbit. Avea un mod diferit de a fi și părea să poarte cu el o tonă de fericire, pe care o injecta în joaca sa. Alegerile sale de note, împreună cu tonul său răbufnit, m-au pătruns până în adâncul sufletului. El a fost un alt artist în care m-a băgat tatăl meu, iar cântatul lui m-a însoțit mult timp"

8. B.B. King

"Fiecare notă pe care o alegea mă lovea întotdeauna atât de profund. Și fiecare dintre acele note avea propria voce unică. Sunt recunoscătoare că l-am întâlnit pe B.B. în 2009, în timp ce mă aflam în camera verde de la Grammy, și am reușit să-i spun cât de mult m-a inspirat. Și trebuie să spun că era cel mai dulce om și era plin de atâta fericire. Pentru un om care și-a petrecut întreaga viață cântând blues, pot spune, fără îndoială, că B.B. King era departe de a fi la pământ. Era mereu zâmbitor și îi făcea pe toți cei din jurul său să se simtă bine. Așadar, sunt tristă că a murit. Dar, dincolo de asta, știm cu toții cât de incredibil era vibrato-ul lui B.B. King. Când eram copil, cântam la 335 al tatălui meu, încercând să îl stăpânesc ore în șir. Mă uitam la videoclipuri vechi alb-negru cu el cu Gibson ES-335, încercând să învăț ce făcea. Așa că, atunci când, în sfârșit, l-am obținut, vă puteți imagina cât de fericită a fost ziua aceea pentru mine"

9. Tommy Emmanuel

"În ceea ce privește partea acustică, trebuie să merg pe mâna compatriotului meu, Tommy Emmanuel. Dacă nu l-ați văzut niciodată, tot ce pot să vă spun este că este un adevărat showman. Dar, dincolo de asta, ce chitarist incredibil de ciudat. Lucrurile pe care este capabil să le facă de unul singur, acustic... sunt de necrezut. Face aceste spectacole la festivaluri și teatre de unul singur, dar se pare că are mai mulți instrumentiști acolo cu el. Dar este doar Tommy singur cu o chitară, în timp ce lumina reflectoarelor se îndreaptă spre el. El este un caz rar de persoană care poate captiva publicul fără ajutorul nimănui altcuiva. L-am întâlnit pe Tommy când aveam în jur de 10 ani și l-am pus să-mi semneze un poster. A scris: "Nu renunța niciodată", ceea ce m-a inspirat. L-am agățat pe perete și, de fiecare dată când mă simțeam deprimată, îmi aminteam ce a scris Tommy și continuam să merg înainte"

10. Nancy Wilson

"Nu am menționat încă nicio femeie și, având în vedere acest lucru, nu pot avea o listă ca aceasta fără Nancy Wilson. Este o mare chitaristă, dar și o adevărată dură. Ea m-a inspirat cu siguranță pentru că este foarte feminină, dar s-a descurcat și într-un gen plin de bărbați. Deci, asta și felul în care cânta, m-a impresionat foarte mult când eram copil. Nancy este o sursă de inspirație pentru toate femeile care vor să se apuce de chitară. Pentru că atunci când am crescut, genul era predominant plin de băieți, dar Nancy mi-a arătat că și femeile pot cânta rock. Spiritul ei încă mă inspiră. Întotdeauna și-a însușit cu desăvârșire ceea ce avea pe scenă și a cântat cu atâta libertate. Îmi place la nebunie"

 

 

 

 

 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience