Drumul expres Galaţi - Brăila, în pericol. Constructorul a anunţat că opreşte toate lucrările

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri

UMB, unul dintre cei mai importanţi constructori din România, a anunţat că opreşte toate proiectele. Printre acestea se numără şi drumul expres Galaţi - Brăila. 

"BREAKING NEWS: UMB oprește lucrul pe toate șantierele! Unul dintre cei mai importanți antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră a luat o decizie fără precedent: începând de luni, 11 iulie 2022, nu își va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele.

Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depășesc 140 de kilometri, adică mai bine de O TREIME (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă și drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuție semnate!

Un singur proiect va fi dus la final

Excepție face doar DEx12 Centura Slatina, acolo unde cei de la UMB sunt foarte aproape de final și au confirmat că vor continua astfel încât să dea drumul la trafic în jurul datei de 28 iulie.

Motivul? Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor, așa cum v-am explicat vinerea trecută: https://bit.ly/3NEOJ48.

Dar una este să promiți, alta este să faci. Așa că, până la noi ordine, cei de la UMB joacă tare și intră într-un soi de "grevă", asumându-și niște riscuri contractuale semnificative: penalități de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanției de bună execuție.

Situația este FOARTE gravă. Ar fi un dezastru dacă lucrurile ar degenera și s-ar ajunge la încetarea de comun acord sau rezilierea unui singur contract, darămite a tuturor, adică a 36% din totalul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în execuție!", transmite Asociaţia Pro Infrastructura pe Facebook. 

”Patrioții” lui Grindeanu (PSD) se laudă că au distrus constructori români de drumuri, în timp ce fac temenele austriecilor. Slava...

Cristian Pistol, directorul CNAIR, scrie pe Facebook că o zi cu rezultate pentru infrastructură este ziua când a distrus un constructor român. Ca să-l poată peria și pe cel care i-a dat funcția, ”patriotul” lui Grindeanu înghesuie în postare ceva laude firmelor austriece. 

Cristian Pistol, directorul pus de Sorin Grindeanu la Autostrăzi, postează pe Facebook un bilanț al zilei de 12 mai, 2022: ”O zi cu multe rezultate pentru infrastructura României!”.

Te-ai fi gândit că a fost inaugurată o nouă autostradă, ori un drum expres, sau că printr-un miracol CNAIR a reușit să schimbe în trei zile rosturile podului Băneasa, ca afară. Ridicând șantierul care blochează trei săptămâni nordul Capitalei...

Nici vorbă. Dl. Pistol se laudă că instituția pe care o conduce tocmai a distrus o companie românească de construcții, care predase la termen lotul Biharia-Borș al autostrăzii Transilvania. ”Am reziliat contractul sectiunii Chiribiș-Biharia a autostrăzii Transilvania”, este primul rezultat al zilei cu multe rezultate pentru infrastructură, în viziunea dlui Pistol.

Firma Selina, parte din grupul Trameco, a investit timp de cinci ani resurse umane și materiale în proiectul autostrăzii Transilvania, lotul 3C3. Spre deosebire de companiile multinaționale pe care le laudă dl Pistol, firmele românești nu au suficient capital ca să reziste ani în șir în așteptarea contractelor, nu primesc lucrări în Austria, așa cum primesc firmele austriece de la dl Pistol, și nu dispun de avocați și lobby de ambasadă care să-i apere de abuzurile sau incompetența autorităților românești. VEZI MAI MULTE AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel