Disneyland Paris a schimbat prefixul! În trei decenii s-au investit 9,1 miliarde euro

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Disney 100/ Disney îşi celebrează centenarul reunindu-şi toţi eroii într-un scurtmetraj
Disney 100/ Disney îşi celebrează centenarul reunindu-şi toţi eroii într-un scurtmetraj

În urmă cu 30 de ani, Euro Disney, primul parc tematic dedicat universului Disney din Europa, își deschidea porțile în Marne-la-Vallée. Redenumit Disneyland Paris, complexul din Ile-de-France nu a încetat niciodată să se extindă și să se reinventeze pentru a rămâne în topul destinațiilor turistice.

375 de milioane de vizitatori, 6% din veniturile din turism, 84,5 miliarde de euro

După ce au studiat mai multe locații, mai ales în Spania, au ales Marne-la-Vallée, în Seine-et-Marne. Era al patrulea parc deschis de companie Walt Disney în lume, după Disneyland Parc Resort din California, Magic Kingdom Walt Disney Resort din Florida și Tokyo Disneyland. A fost un succes imediat, cu 10 milioane de vizitatori în primul an de la inaugurare. În 2011, Disneyland Paris a depășit pragul de 250 de milioane de vizitatori. În anul următor, este stabilit un nou record de prezență, cu 16 milioane de bilete vândute.

În treizeci de ani, parcul a primit aproape 375 de milioane de vizitatori. Mai mult de jumătate dintre ei erau străini. În 2019, se află pe locul 14 în topul celor mai vizitate 20 de parcuri tematice din lume. Disneyland Paris se mândrește cu o contribuție la economia franceză de 84,5 miliarde de euro, generând 6% din veniturile din turism ale țării.

Peste 2.000 de hectare de teren, 35.000 de locuitori, 6.000 de întreprinderi

Pe lângă cele 50 de hectare ocupate de parcul Disneyland și cele 25 de hectare ale Walt Disney Studios, stațiunea include un centru de conferințe de peste 23.000 de metri pătrați și un teren de golf, ca să nu mai vorbim de Disney Village, cu magazinele, restaurantele și cinematografele sale. Acesta este doar vârful icebergului: în 1987, gigantul american și statul francez au semnat un acord prin care rezervau peste 2.000 de hectare de teren pentru stațiune.

În cadrul acestui acord, grupul Disney s-a angajat, în parteneriat cu actori publici, să dezvolte zona Val d'Europe, care la acea vreme cuprindea 5 sate și 4 000 de locuitori. Jumătate din terenurile rezervate a fost deja dezvoltată: centrul comercial Val d'Europe, La Vallée Village, precum și birouri, locuințe etc. S-a ajuns acum la 35 000 de locuitori și peste 6 000 de întreprinderi.

16.000 de angajați și peste 100 de naționalități

Parcul Disneyland Paris are 16.000 de angajați, fiind "una dintre cele mai mari unități din Franța", potrivit INSEE. Numiți "membri ai distribuției", ei activează în 500 de profesii diferite. La apogeul crizei de sănătate, gigantul din industria de divertisment a fost nevoit să concedieze aproape 1.000 de angajați. Grupul pune accentul pe diversitatea sa și pe politica sa de resurse umane incluzivă - peste 100 de naționalități sunt reprezentate - precum și pe oportunitățile de carieră oferite în cadrul parcului. Majoritatea managerilor au fost promovați din interior, iar 900 de angajați lucrează în parc încă de la deschidere.

Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel