Dieta longevității. Alimentele care te pot ajuta să trăiești 10 ani în plus

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto Freepik/ autor jcomp
Foto Freepik/ autor jcomp

Sardinia, Okinawa, Peninsula Nicoya și Ikaria sunt câteva dintre „zonele albastre” ale lumii, unde cercetătorii susțin că oamenii ar mânca cel mai sănătos, astfel că ar trăi mai mult și mai feriți de boli.

Oamenii de știință au introdus zonele albastre în anul 2000, iar o lucrare academică din 2004 a folosit acest termen pentru a descrie "o zonă de longevitate extraordinară". 

Oamenii care trăiesc în zonele albastre par să trăiască mai mult decât cei din alte părți ale lumii. În aceste zone este o incidență mai mică de boli de inimă, cancer, diabet și obezitate. De asemenea, în aceste locuri există o mulțime de oameni care trăiesc peste 100 de ani. Printre comunitățile din Zona Albastră se numără:

Ikaria, Grecia
Okinawa, Japonia
Provincia Ogliastra din Sardinia, Italia
Comunitatea adventiștilor de ziua a șaptea din Loma Linda, California
Peninsula Nicoya din Costa Rica


Dan Buettner, un cercetător de National Geographic și autor, a venit cu un plan de dietă inspirat din alimentația populației din aceste zone. Acesta include alimentele pe care oamenii care trăiesc în aceste locuri le consumă foarte mult. Se numește dieta Blue Zone.

Dieta este bazată în mare parte pe plante. Consumul zilnic de alimente al persoanelor care trăiesc în Zonele Albastre este de aproximativ 95% legume, fructe, cereale și leguminoase. Ei nu mănâncă multă carne, lactate, alimente sau băuturi zaharoase și alimente procesate.


Cum trăiesc oamenii din Zonele Albastre

Oamenii care locuiesc în zonele albastre se bazează în principal pe mersul pe jos pentru a se deplasa, iar viața lor este înrădăcinată în comunitate și socializare, "susținută de un scop", potrivit noii cărți a lui Buettner, The Blue Zones American Kitchen: 100 de rețete pentru a trăi până la 100 de ani, de la National Geographic.

Deși există mai mulți factori care definesc o zonă albastră certificată oficial, dieta unei astfel de comunități este un factor de influență incontestabil în longevitate - și te poate ajuta să trăiești "10 ani buni în plus", potrivit cărții. 

Iată care este modul de viață al oamenilor din zonele albastre


"Nu este o dietă dură și rapidă. Nu este ceva în care să cântărești câte grame de proteine și grăsimi mănânci. Este mai mult o analiză a produselor alimentare generale", a declarat Buettner pentru Fortune, adăugând că modul zonei albastre își are rădăcinile în alimentele pe bază de plante. 

Dieta Blue zone

Dietele comunităților din zona albastră constau în majoritate din alimente integrale, pe bază de plante, care sunt procesate la minimum și nu au adaosuri de zaharuri și alimente procesate. A trăi într-o zonă albastră înseamnă să te bucuri de apă, ceai, cafea și chiar de un pahar de vin, mai ales în compania altora. Înseamnă, de asemenea, să stai în general departe de carne, să limitezi ouăle și lactatele. 


Alimentele din dieta longevității


Leguminoase


De la năut la linte, leguminoasele sunt o parte esențială a dietelor Blue Zone. Încărcate cu fibre și cu multe beneficii pentru sănătatea inimii, leguminoasele sunt, de asemenea, o sursă de top de proteine, carbohidrați complecși și multe vitamine și minerale.


Verdețurile cu frunze verzi închise la culoare


Zarzavaturile cu frunze închise la culoare este una dintre cele mai dense legume cu nutrienți. Verdețurile precum varza kale, spanacul și ardeiul gras sunt o parte apreciată a dietei Blue Zone.

Nuci

Nucile sunt pline de proteine, vitamine și minerale. De asemenea, acestea vă oferă o mulțime de grăsimi nesaturate. Acest tip de grăsimi este bun pentru inimă.


Uleiul de măsline

Uleiul de măsline are acizi grași, antioxidanți și compuși precum oleuropeina, o substanță chimică care poate ajuta la reducerea inflamației. Uleiul poate fi folosit pentru gătit sau stropit pe salate și legume.


Fulgi de ovăz 

Persoanele din Zonele Albastre aleg adesea ovăzul ca sursă de cereale. Ovăzul tăiat în oțel este unul dintre cele mai naturale tipuri de ovăz. Asta înseamnă că au fost făcut fără a fi modificat foarte mult (prelucrat). Ovăzul este cunoscut pentru puterea sa de reducere a colesterolului, dar are și alte beneficii. Studiile au arătat că ovăzul vă poate ajuta să vă gestionați greutatea, să preveniți diabetul și să vă protejați inima, împiedicând întărirea arterelor.

Afine

Fructele proaspete sunt un tratament dulce pentru mulți oameni care trăiesc în Zonele Albastre. Orice fruct poate fi un desert sau o gustare delicioasă, dar afinele sunt unul dintre cele mai bune pentru a fi adăugate în dieta dumneavoastră. Cercetările au arătat că afinele vă pot îmbunătăți sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrâniți.

Orz

Orzul este o altă cereală integrală pe care oamenii din Zonele Albastre le place să o mănânce. Studiile au arătat că orzul poate ajuta la scăderea colesterolului. De asemenea, este o sursă de "blocuri de construcție" pe care corpul dumneavoastră le folosește pentru a produce proteine. Acestea se numesc aminoacizi, potrivit Verywell.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel