Dieta de slăbit bazată pe ADN. Cum se poate personaliza modul în care mâncăm

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto pexels
foto pexels

Oamenii de știință au descoperit sute de gene care influențează în mod direct ceea ce alegem să mâncăm, fapt care deschide calea pentru dietele personalizate, spun specialiștii.

În opinia lor, noile descoperiri despre partea geneticii care ține de preferințele alimentare ale oamenilor ar putea contribui la îmbunătățirea nutriției la nivel individual.

În cadrul unuia dintre primele studii la scară largă asupra genelor legate de alimentație, cercetătorii au descoperit aproape 500 de gene care par să influențeze în mod direct alimentele pe care le consumăm.

Aceștia spun că descoperirile lor reprezintă un pas important în direcția utilizării geneticii unei persoane pentru a dezvolta strategii de nutriție de precizie care să ajute la îmbunătățirea sănătății sau la prevenirea bolilor.

"Deoarece unele dintre aceste gene ar putea avea căi clare spre a influența dacă cuiva îi place sau nu un aliment, ele ar putea fi folosite pentru a crea profiluri genetice pentru a ajusta cu precizie recomandările dietetice ale unei persoane pe baza alimentelor pe care le place să le mănânce."

Echipa de cercetători americani a folosit UK Biobank, care conține date de la 500.000 de persoane, pentru a realiza un studiu (PheWAS) care a identificat genele mai strâns asociate cu dieta decât cu orice factor de sănătate sau stil de viață.

Studiile PheWAS sunt utilizate pentru a găsi asocieri între variantele genetice de interes și un spectru de trăsături și comportamente umane, inclusiv consumul alimentar.

"Deoarece genetica joacă un rol mult mai mic în influențarea aportului alimentar decât toți factorii de mediu, trebuie să studiem sute de mii de persoane pentru a detecta influențele genetice pe fondul factorilor de mediu. Datele necesare pentru a face acest lucru nu au fost disponibile până de curând", spune Dr. Cole.

Analiza a evidențiat aproximativ 300 de gene asociate direct cu consumul de alimente specifice și puțin sub 200 de gene legate de modelele alimentare care grupează diverse alimente, cum ar fi consumul global de pește sau de fructe.

Cum vom „învăța” să ne placă alimentele sănătoase

Conducătoarea cercetării, Dr. Joanne Cole, crede că ar putea fi posibilă și utilizarea noilor cunoștințe pentru a adapta alimentele la predispoziția genetică a unei persoane.

Cole a adăugat: "Dacă știm că o genă care codifică un receptor olfactiv din nas crește intensitatea gustului unei persoane pentru fructe și stimulează răspunsul de recompensă în creier, atunci studiile moleculare ale acestui receptor ar putea fi folosite pentru a identifica compuși naturali sau sintetici care se leagă de el.

"Apoi, am putea vedea dacă adăugarea unuia dintre acești compuși la alimentele sănătoase face ca aceste alimente să fie mai atrăgătoare pentru persoana respectivă", a mai spus specialista.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel