Dieta bogată în grăsimi contribuie la apariția cancerului pancreatic. ”Alimentaţia părinţilor influenţează, pe termen lung, obiceiurile alimentare ale copiilor"

Ioan-Valerian Herăscu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în grăsimi și substanțe sintetice cresc riscul de apariție a leziunilor precanceroase de pancreas, ceea ce poate duce la cancer pancreatic.

Majoritatea cazurilor de cancer pancreatic apar din leziuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială pancreatică.

Se estimează că aproximativ 55-80% dintre adulții de peste 40 de ani au aceste leziuni pancreatice silențioase precanceroase de grad scăzut.

Un studiu publicat în Nature Communications, condus de dr. Imad Shureiqi, arată că leziunile pancreatice precanceroase la șoareci, similare cu cele găsite la oameni, conțin niveluri mai mari de receptor delta activat prin proliferarea peroxizomilor receptorului transcripțional (PPARδ), notează medicalexpress.

PPARδ reglează expresia unui spectru larg de gene cheie care influențează procesele biologice precum metabolismul lipidelor și formarea cancerului. Activarea PPARδ accelerează dramatic progresia leziunilor precanceroase în cancer pancreatic.

Care sunt declanșatorii

Activarea PPARδ se corelează cu expunerea excesivă la anumiți liganzi, atât naturali, cât și sintetici. Unii liganzi apar în mod natural în dietele bogate în grăsimi, care au fost asociați cu risc crescut de cancer pancreatic la oameni și modele animale. Dietele bogate în grăsimi sunt îmbogățite cu acizi grași care sunt liganzi naturali ai PPARδ.

Alte forme sintetice de liganzi PPARδ, cum ar fi Cardarine (GW501516), se găsesc în suplimentele alimentare, menite să sporească performanța fizică și rezistența. Cardarine a fost conceput inițial de companiile farmaceutice pentru a încuraja organismul să utilizeze mai multe grăsimi și să trateze afecțiuni necanceroase precum obezitatea și hiperlipemia. Dezvoltarea farmaceutică a Cardarine și a altor elemente similare a fost întreruptă de multă vreme, având în vedere potențialele efecte secundare precanceroase ale acestora.

Adina Rusu: prevenţia cancerului prin alimentaţie ar trebui să înceapă din primii ani de viaţă 

"Carcinogeneza, adică transformarea unei celule normale într-una canceroasă în urma mai multor mutaţii, poate să fie influenţată de alimentaţie prin mai multe mecanisme de acţiune. Astfel, pe de o parte, constituenţii alimentari pot avea efecte directe asupra răspunsului imunitar şi asupra inflamaţiei, în timp ce excesul de grăsime corporală, atunci când există, acţionează indirect, prin hormonii care influenţează apariţia şi progresul cancerului", afirmă Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.

"Este important să încercăm să avem o alimentaţie cât mai sănătoasă în cea mai mare parte a timpului, să evităm alimentele procesate, precum şi excesul de zahăr, de grăsimi şi de sare. Mai mult, prevenţia cancerului prin alimentaţie ar trebui să înceapă din primii ani de viaţă şi ar trebui să fie transmisă de la o generaţie la alta, întrucât alimentaţia părinţilor influenţează, pe termen lung, obiceiurile alimentare ale copiilor", spune nutriţionistul-dietetician.

Descoperirile acestui studiu indică faptul că persoanele care au leziuni precanceroase silențioase, chiar și cele de grad scăzut, ar putea crește riscul de a dezvolta cancer pancreatic prin consumul de activatori naturali PPARδ, ca în dietele bogate în grăsimi, sau sintetici. Limitarea expunerii la dietele bogate în grăsimi ar putea fi luată în considerare și pentru cei cu o prevalență ridicată a leziunilor pancreatice precanceroase. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel