Declinul cognitiv poate fi prevenit fără medicație

Autorul articolului: Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Pentru a preveni declinul cognitiv nu e ste neapărat nevoie de medicamente
Pentru a preveni declinul cognitiv nu e ste neapărat nevoie de medicamente

Chiar și fără a primi sfaturi sau afecțiune, simplul fapt de a fi ascultat ar constitui cel mai eficient sprijin social pentru a preveni declinul cognitiv.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani care au folosit RMN pentru a măsura volumul creierului a 2.171 de participanți sănătoși din punct de vedere mental și pentru a evalua nivelul lor de interacțiune socială. Verdictul: la persoanele sub 65 de ani care nu au cu cine să vorbească, scăderea volumului cerebral este asociată cu o vârstă cognitivă cu patru ani mai mare decât la cei care găsesc mereu o ureche atentă.

Cum poate fi explicat acest efect protector? "Această reziliență cognitivă se bazează pe formarea unei rezerve cerebrale și cognitive de-a lungul vieții, datorită bogăției mediului cotidian. Ea este susținută de mecanisme neurobio-logice complexe, favorizând în special plasticitatea sinaptică și rețelele neuronale", explică Marianne Léger, de la Universitatea din Caen-Normandia, care nu a participat la acest studiu.

Astfel, mecanismele identificate ar putea aduce beneficii similare pentru persoanele cu boala Alzheimer.

"În absența unui tratament curativ existent, acest studiu sugerează o abordare intervențională foarte interesantă pentru întârzierea tulburărilor cognitive", comentează cercetătorul.

Bătrânețea se pregătește de la o vârstă fragedă

În mod similar, conform mai multor studii, practicarea activităților fizice și creative și numărul de ani de studiu par să joace un rol important în construirea acestui capital cognitiv, care poate fi utilizat în timpul procesului de îmbătrânire pentru a compensa leziunile cerebrale.

"De prea multe ori, ne gândim să ne păstrăm sănătatea creierului după ce îmbătrânim, în timp ce putem lua foarte devreme măsuri pentru noi înșine, dar și pentru ceilalți", subliniază Joel Salinas, profesor de neurologie la Universitatea New York din Statele Unite și coautor al studiului. Pentru că procesul funcționează în ambele sensuri: nu uitați să-i ascultați pe cei dragi!

Citește și: Alimentul IDEAL în DIETĂ. Mihaela Bilic: „Nu există cură de slăbire fără”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel