De ce să bei cafea cu nucșoară. Printre beneficii, reglarea glicemiei și stimularea stării de bine

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
de ce sa bei cafea. FOTO: Freepik @azerbaijan_stock
de ce sa bei cafea. FOTO: Freepik @azerbaijan_stock

Cafeaua cu nucșoară are un gust mai dulce și proaspăt. Condimentul este plin de beneficii.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, cu multiple variante de preparare și consum, de la cea clasică, la ibric, la filtru ori expressor.

Dacă unii o preferă pe cea obișnuită, cu sau fără zahăr, alte persoane își pot testa imaginația și pot îmbunătăți cafeaua într-un mod accesibil, adăugând condimente sau ierburi aromatice. Totul ține de imaginație și deschidere la noi gusturi.

O astfel de cafea îmbunătățită este cea cu nucșoară, cafeaua rezultată având un gust mai dulce și proaspăt, dar și o notă puternică. Iar pentru proprietățile pe care le are, ar trebui să o consumăm cu regularitate.

Nucșoara are o aromă caldă, ușor de nucă și este adesea folosit în deserturi și curry, precum și în băuturi ca vinul fiert și chai te.

Nucșoara, beneficii pentru sănătate

Nucșoara este un condiment bogat în antioxidanți, cu un scor ORAC impresionant, 69.640 μ mol TE/100g, potrivit SuperFoodly, și care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și la reducerea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Proprietăți antiinflamatoare

Inflamația cronică este legată de multe afecțiuni nefaste, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și artrita.

Nucșoara este bogată în compuși antiinflamatori numiți monoterpene, inclusiv sabinen, terpineol și pinen. Aceștia pot ajuta la reducerea inflamației în corpul dumneavoastră și pot fi benefice pentru cei cu afecțiuni inflamatorii.

Are proprietăți antibacteriene

S-a demonstrat că nucșoara are efecte antibacteriene împotriva tulpinilor de bacterii potențial dăunătoare.

Bacterii precum Streptococcus mutans și Aggregatibacter actinomycetemcomitans pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor.

Poate fi benefică pentru diferite afecțiuni de sănătate

Deși cercetările sunt limitate, studiile sugerează că nucșoara poate avea următoarele efecte:

Poate fi benefică pentru sănătatea inimii. Studiile pe animale arată că administrarea de suplimente de nucșoară în doze mari a redus factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol și de trigliceride, deși nu există cercetări la om.

Ar putea stimula starea de spirit. Studiile pe rozătoare au constatat că extractul de nucșoară a indus efecte antidepresive semnificative atât la șoareci, cât și la șobolani. Sunt necesare studii pentru a determina dacă extractul de nucșoară are același efect la om.

Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge. Un studiu la șobolani a arătat că tratamentul cu extract de nucșoară în doze mari a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge și a îmbunătățit funcția pancreatică, arată Healthline.

Poate stimula libidoul

Unele studii pe animale arată că nucșoara poate spori apetitul și performanța sexuală.

Într-un studiu, șobolanii masculi cărora li s-au administrat doze mari de extract de nucșoară (227 mg pe kilogram sau 500 mg pe kg de greutate corporală) au înregistrat creșteri semnificative ale activității sexuale și ale timpului de performanță sexuală în comparație cu un grup de control.

Vezi și: Broccoli, leguma cu beneficii asupra diabetului și declinului cognitiv. Are un conținut impresionat de vitamina C, cu acțiune antioxidantă

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel