De ce fiecare pahar de vin trebuie însoțit de un pahar de apă la masa de Crăciun

Autorul articolului: Rodica Mitu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Masa de Crăciun / Foto Pexels
Masa de Crăciun / Foto Pexels

Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, are un sfat prețios privind masa de Crăciun. 

Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, la DCNewsTV, de ce fiecare pahar de vin trebuie însoțit, la masa de Crăciun, de un pahar de apă.

„Știm că la masa de Crăciun este de nelipsit un pahar de vin sau poate chiar două. Ca sfat, fiecare pahar de vin ar trebui să fie însoțit de un pahar de apă.”, a spus consultantul nutriționist. De ce? Pentru că un pahar de apă ne hidratează, dar ne și suprimă pofta de mâncare. Astfel, nu ajungem să mâncăm în exces din preparatele pregătite: „Apa nu doar că ne hidratează, dar ne și suprimă pofta aceasta de mâncare pe care o avem când vedem bunătățile!”

Tradiţii și superstiţii de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului înseamnă timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie. Crăciunul este şi o perioadă a tradiţiilor şi superstiţiilor transmise din generaţie în generaţie. În toate zonele istorice ale României, în centrul sărbătorilor de iarnă se află familia şi credinţa într-un an mai bun şi mai prosper.

În seara de Ajun, casele sunt curate şi pregătite în aşteptarea colindătorilor. Colindul este cea mai răspândită tradiţie de Crăciun, alături de împodobirea bradului.

În satele din Maramureş, colindătorii pornesc pe uliţe în Ajunul Crăciunului și sunt răsplătiți cu nuci, mere, colaci sau bani. Tot aici, de Crăciun nu se dă cu mătura, nu se spală rufe şi nu se dă nimic cu împrumut. Cei care au animale şi păsări în gospodărie obişnuiesc să le dea mâncare pe săturate şi o bucată de aluat dospit, despre care se spune că le-ar feri de boli.

VEZI ȘI: Cum faci cafea cu mult caimac. Rețeta grecilor

În unele zone, în Ajunul Crăciunului încă se mai leagă pomii fructiferi cu paie pentru a fi mai roditori în anul care vine. 

În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului se practică "scormonitul în foc". Toţi membrii familiei se adună în jurul focului şi, pe rând, dau cu o nuia, spunând: "Bună dimineaţa lui Ajun/ Că-i mai bună a lui Crăciun/ Într-un ceas bun/ Oile lânoase/ Vacile lăptoase/ Caii încurători/ Oamenii sănătoşi/ Să se facă bucatele, porumbul, grâul".

În Oltenia, văile răsună de Colinde în fiecare Ajun. Cel mai răspândit este "Steaua", care se cântă, în general, în cete de câte patru. Fiecare membru are un rol: unul ţine Steaua, altul este responsabil cu strânsul banilor, al nucilor şi al covrigilor promişi, în vreme ce alţi doi ţin sacul şi un ciomag, pentru a se apăra de câini.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel