Cum să treci peste o despărțire. Pașii prin care poți face față suferinței

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Claudia Wolff
Sursa foto: unsplash, autor Claudia Wolff

Poate fi nevoie de timp pentru a procesa pe deplin sfârșitul unei relații romantice. Identificarea a ceea ce vă doriți de la o relație viitoare și recunoașterea importanței relației din trecut sunt pași cheie pentru a vă ajuta să mergeți mai departe.

Cei mai mulți oameni ar fi de acord că, în general, nu te poți abține de cine te îndrăgostești. Dar, în anumite circumstanțe, s-ar putea să îți dorești să nu fie așa. Poate că iubești pe cineva care nu simte același lucru pentru tine.

"Dorul care însoțește dragostea unilaterală poate afecta bunăstarea emoțională și poate provoca mult disconfort", explică Kim Egel, terapeut de căsătorie și familie în San Diego, potrivit helthline.com 

Sau poate că iubești pe cineva care demonstrează în mod continuu că nu are la inimă interesele tale cele mai bune. Poate că tu și un partener vă iubiți intens, dar aveți prea multe diferențe pentru a susține un parteneriat de durată. Indiferent de situație, dragostea este o emoție complicată. Și chiar și atunci când este clar că o relație nu vă face niciun favor, poate părea imposibil să vă opriți pur și simplu sentimentele.

Aceste sfaturi vă pot ajuta să începeți procesul de a merge mai departe:

Recunoașteți adevărul situației

Optimismul nu este o trăsătură rea. De fapt, capacitatea de a păstra speranța în situații dificile sau dureroase este considerată, de obicei, un semn de putere personală. Dar când vine vorba de relații în dificultate, este mai util să luați în considerare realitatea prezentă decât viitorul pe care vi-l imaginați. Este posibil ca persoana pe care o iubiți să nu simtă la fel. Sau poate că vă simțiți îndrăgostiți nebunește în momentele intime, dar vă petreceți restul timpului împreună fiind în dezacord cu privire la aproape orice.

Identificați nevoile de relație - și factorii de întrerupere 

O privire atentă asupra a ceea ce vă doriți de la o relație, precum și asupra a ceea ce nu vă doriți absolut deloc, vă poate ajuta să identificați modalitățile prin care un interes amoros ar putea să nu fie cel mai bun partener. Să zicem că între tine și partenerul tău de viață există o relație minunată. Cu cât petreceți mai mult timp împreună, cu atât vă simțiți mai conectați. În cele din urmă, vă dați seama că v-ați îndrăgostit de el. Dar există o mare problemă: Zilele, uneori o săptămână sau mai mult, trec adesea fără să ai vești de la el. Le trimiți mesaje pe Facebook și observi că au fost online, dar tot nu primești niciun răspuns. Dacă dai prioritate unei bune comunicări în relații, incapacitatea lor de a-ți răspunde în timp util este un indicator destul de bun că nu sunt o pereche bună. Atunci când recunoști modurile în care cineva pe care îl iubești nu-ți satisface cu adevărat nevoile, s-ar putea să-ți fie mai ușor să treci peste sentimente.

Acceptă ceea ce a însemnat dragostea pentru tine

"Unele iubiri s-ar putea să te zgârie mereu la inimă", spune Egel. "Unele relații, în special cele care au fost parte integrantă a creșterii în momente cruciale din viața noastră, se strecoară în interiorul a ceea ce devenim."

Negarea emoțiilor sau a semnificației lor vă poate reține. Onorându-vă experiența și lăsând ca acele sentimente intense să devină parte din trecutul dvs. vă poate ajuta să începeți să vă găsiți pacea și să mergeți mai departe. Mai mult, recunoașterea importanței din trecut a iubirii tale te poate ajuta să vezi cum nu îți mai servește.

Priviți spre viitor

Dragostea pentru un fost sau pentru cineva care nu îți întoarce sentimentele te poate limita. Dacă rămâi blocată pe cineva cu care nu poți avea o relație, probabil că îți va fi greu să găsești fericirea cu altcineva. Chiar dacă nu te simți pregătită pentru ceva serios, întâlnirile ocazionale te pot ajuta să realizezi că există o mulțime de oameni grozavi acolo. Odată ce doriți să vă întâlniți mai serios, găsirea partenerului potrivit s-ar putea dovedi în continuare o provocare. De multe ori este nevoie de ceva timp. Frustrările legate de întâlniri pot face să fie deosebit de tentant să te oprești asupra persoanei pe care o iubești deja. Dar angajează-te să privești înainte, nu înapoi în trecutul tău, chiar dacă este dificil la început.

Acordă prioritate altor relații

Persoanele care trec peste o inimă frântă au adesea tendința de a "uita" de alte relații importante din viața lor. Prietenii și membrii familiei vă pot oferi sprijin în timp ce vă străduiți să vă vindecați. Este posibil ca ei să aibă chiar o perspectivă utilă sau înțelepciune de împărtășit din propriile experiențe. De asemenea, cei dragi vă pot oferi putere și îndrumare dacă încercați să vă vindecați de efectele unei relații toxice. Asigură-te doar că ești atent la modul în care te fac să te simți interacțiunile tale. Dacă simțiți că cineva vă judecă pe dumneavoastră sau alegerile dumneavoastră, sau vă face să vă simțiți rău în alte moduri, ar fi înțelept să vă limitați timpul petrecut cu această persoană.

Petreceți timp pentru dumneavoastră

Atunci când te simți îndrăgostită până peste cap, s-ar putea să faci mici  schimbări la aspectul tău sau la personalitatea ta pentru a te alinia cu ceea ce crezi că își doresc la un partener. Luați în considerare acele părți din voi înșivă pe care s-ar putea să le fi negat, împins în jos sau alterat. Poate că v-ați îmbrăcat mai șmecherește decât ați fi preferat, ați început să urmăriți un sport de care nu aveați niciun interes sau ați renunțat la hobby-ul preferat. Sau poate că ai evitat să-ți exprimi pe deplin emoțiile și ai încetat să ceri ceea ce aveai nevoie. Vă simțiți confortabil cu aceste schimbări? Gândindu-te la părțile din tine pe care ai fi putut să le pierzi cu ușurință în relație, te poate ajuta să diminuezi dragostea pentru cineva care nu te-a iubit cu adevărat pentru tine.

Acordă-ți spațiu

Acesta poate părea un pas evident, dar este unul important. Atunci când ești pregătit să mergi mai departe, distanța poate fi cel mai bun prieten al tău. Chiar și un text, un apel  ocazional poate reaprinde acele sentimente pe care credeai că le-ai lăsat deja în urmă. Este posibil să vrei să eviți să contactezi persoana în cauză, cu excepția cazului în care ai neapărată nevoie, cum ar fi dacă împărțiți custodia copiilor sau lucrați împreună. Dacă sunteți prieteni care obișnuiați să petreceți mult timp împreună, ar putea fi înțelept să petreceți timp cu alți prieteni pentru moment. S-ar putea să doriți să vă păstrați prietenia. Acesta nu este un obiectiv rău dacă relația a fost sănătoasă. Dar luați în considerare posibilitatea de a aștepta până când intensitatea iubirii voastre se estompează. În caz contrar, s-ar putea să sfârșești prin a-ți provoca dureri inutile.

Înțelegeți că poate dura ceva timp

Sentimentele de dragoste pot dispărea și dispar, dar, în general, nu este un proces rapid. Și este foarte normal să simțiți mult disconfort între timp.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă:

Aveți răbdare cu dumneavoastră.
Practicați autocompătimirea spunându-vă ceea ce i-ați spune unui prieten aflat în aceeași situație.
Acceptați faptul că este firesc să suferiți.
Amintiți-vă că durerea nu va dura la nesfârșit.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel