Cum să conduci în siguranță pe timp de ploaie. Cele mai utile sfaturi

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Eugene
Sursa foto: unsplash, autor Eugene

Conducerea pe ploaie poate fi una dintre cele mai dificile situații de condus pe care le întâlnește un șofer. Condițiile de ploaie sunt direct asociate cu rate mai mari de accidente. Indiferent în ce parte a țării locuiți, este aproape sigur că, la un moment dat, veți fi nevoit să conduceți pe ploaie. 

Sfaturi pentru a conduce pe ploaie

1 Așteptați până când vremea se îmbunătățește, dacă este posibil

Dacă nu vă simțiți confortabil să conduceți pe ploaie și vă puteți amâna călătoria sau deplasarea, așteptați până când vremea se îmbunătățește înainte de a conduce. Nu există niciun motiv să vă puneți în pericol dacă nu este necesar să conduceți în condiții de ploaie. 

2. Verificați de două ori echipamentul autoturismului

Asigurați-vă că echipamentul autoturismului este în stare de funcționare înainte de a vă confrunta cu vremea ploioasă. Verificați farurile, luminile din spate și ștergătoarele pentru a vă asigura că acestea vor funcționa eficient atunci când este nevoie de ele. De asemenea, verificați banda de rulare a anvelopelor autovehiculului dumneavoastră. Anvelopele chelate pot reduce grav tracțiunea pe carosabilul umed. 

3. Încetiniți

Nu numai că trebuie să respectați limita de viteză afișată atunci când conduceți pe timp de ploaie, dar trebuie să conduceți mult mai încet decât ați face-o în mod normal. Drumurile umede sunt foarte periculoase. Timpul de reacție al vehiculului dumneavoastră este mult mai lent atunci când plouă. Viteza redusă este imperativă pe vreme ploioasă. 

4. Aprindeți farurile

Cele mai multe state cer șoferilor să aprindă luminile vehiculelor lor atunci când conduc pe ploaie. Chiar dacă este doar ceață, aprinderea farurilor autovehiculului dumneavoastră va crește atât vizibilitatea dumneavoastră, cât și capacitatea celorlalți șoferi de a vă vedea mașina pe șosea. 

5. Folosiți ștergătoarele de parbriz

Unii oameni uită să pornească ștergătoarele  pe ploaie slabă. Viteza ștergătoarelor de parbriz ale majorității mașinilor este reglabilă pentru a îndepărta umezeala de pe geam în cazul unei brume ușoare sau al unei ploi torențiale. Există, de asemenea, mai multe produse disponibile care pot fi pulverizate sau șterse pe geam și care pretind că amână colectarea apei de ploaie.

6. Păstrați o distanță de siguranță între mașini

Păstrați o distanță mai mare între autovehiculul dumneavoastră și cel din fața dumneavoastră. Oprirea autovehiculului dumneavoastră va fi mai dificilă atunci când conduceți pe ploaie. 

7. Evitați frânarea bruscă

Încercați să încetiniți autovehiculul prin ridicarea piciorului de pe accelerație mai devreme decât ați face-o în mod normal, pentru a vă pregăti să încetiniți sau să opriți. 

8. Evită acvaplanarea

 Aceasta este cea mai întâlnită cauză a accidentelor când carosabilul este ud. Dacă te-ai întrebat cum să conduci pe timp de ploaie, află că este esențial să nu faci mișcări bruște când pe șosea se află deja un strat important de apă și să nu accelerezi prea puternic. Dacă vei face asta, este imposibil să apară acvaplanarea și să nu mai poți controla mașina, chiar și cu sisteme de siguranță avansate pe care le ai pe mașină.

9. Aerisiți-vă mașina

Ploaia determină creșterea nivelului de umiditate. Este posibil să constatați că geamurile autovehiculului dvs. se încețoșează atunci când conduceți autovehiculul în timp ce plouă. Sistemele de ventilație ale majorității mașinilor includ o funcție care va acționa pentru a reduce acest tip de ceață care se formează în interiorul geamurilor și parbrizului. Poate fi necesar să trageți pe dreapta dacă nu mai puteți vedea prin geamuri, potrivit driving-tests.org

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel