Cum poți scăpa de mucegai și unde trebuie să verifici mai întâi

Ioan Valerian |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unplash.com
Sursa foto: unplash.com

Umiditatea interioară și mucegaiul au fost legate de o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv respirație șuierătoare, tuse, alergii, infecții ale tractului respirator și exacerbarea astmului. 

Cel mai bun mod de a gestiona mucegaiul într-o casă este de a elimina sau limita condițiile de care are nevoie pentru a crește.

În timp ce cele mai bune umidificatoare sunt minunate pentru a pompa umiditatea în aer uscat în lunile mai reci, ele nu sunt o alegere ideală dacă aveți o casă predispusă la mucegai. Dezumidificatoarele, pe de altă parte, pot face o treabă grozavă de a elimina excesul de umiditate din aer pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Aici vom analiza modalități de a scăpa de mucegai, inclusiv tehnici de curățare și eliminarea umezelii.

Potrivit unui studiu publicat în Indoor Air, umiditatea interioară și mucegaiul pot avea un efect grav asupra sănătății noastre, declanșând un răspuns proinflamator în organism care poate contribui la o serie de boli respiratorii. Pentru a rămâne sănătos, este esențial să vă scăpați de mucegai.

Mucegaiul poate fi foarte dăunător sănătății dumneavoastră, așa că asigurați-vă că purtați echipament de protecție adecvat când îl curățați. Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii (EPA) recomandă tuturor celor care curăță mucegaiul și ar putea respira sporii de mucegai să poarte mască de față, mănuși și ochelari de protecție N-95.

Orice creștere a mucegaiului pe suprafețele care pot fi curățate trebuie dezinfectată eficient. Materialele care nu pot fi curățate trebuie aruncate.

Suprafețele dure precum plăcile ceramice, sticla, betonul și piatra pot fi dezinfectate de mucegai, dar în funcție de nivelul de contaminare, materialele din hârtie, gips carton, textile sau alte materiale poroase moi trebuie aruncate.

Conform EPA, detergentul blând poate fi folosit pentru a curăța eficient mucegaiul. Utilizarea unui agent de curățare chimic, cum ar fi înălbitorul cu clor, nu este recomandată pentru curățarea de rutină, dar poate fi folosită în situații mai grave.

Cum prevenim mucegaiul

Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, EPA recomandă ca umiditatea interioară să fie menținută sub 60% și, în mod ideal, între 30 și 50%. Un contor de umiditate este un instrument ieftin care măsoară cantitatea de umiditate din aer. Dacă descoperiți că umiditatea din casa dumneavoastră depășește 50 până la 60%, atunci un dezumidificator poate fi folosit pentru a scoate umiditatea suplimentară din aer. Purificatoarele de aer ajută și cu mucegaiul, așa că este posibil să descoperiți că investiția într-una dintre acestea alături de un dezumidificator este cu adevărat benefică. 

În funcție de câte persoane locuiesc în casă și cât de des fac dușuri și băi, baia poate fi într-o stare constantă de umezeală. Cel mai important este să porniți ventilatorul din baie sau să deschideți o fereastră în timp ce faceți duș pentru a elimina aerul umed din casă.

Orice zone și obiecte deteriorate de apă din casa dumneavoastră trebuie să fie uscate în 24 până la 48 de ore pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Dacă observați potențialul de creștere a mucegaiului, acționați rapid pentru a o preveni. Mucegaiul poate deteriora orice suprafață pe care crește.

La fel ca în băi, excesul de umiditate se poate acumula în bucătării de la gătit, spălat vase, apă clocotită și mai multe activități. Porniți un ventilator de evacuare sau deschideți o fereastră când gătiți sau spălați vase pentru a lăsa umiditatea să scape.

Asigurați-vă că verificați dacă există scurgeri de apă. Chiuvetele au adesea scurgeri acolo unde coșul de scurgere se etanșează pe chiuvetă sau la sifonul de apă. Vă puteți da seama unde poate fi o scurgere astupând scurgerea, umplând chiuveta, verificând scurgerile, apoi eliberând apa și urmărind scurgerile. Pentru a curăța urmele existente de mucegai, spălați-l cu detergent și apă și apoi lăsați-l să se usuce complet. Acest lucru poate însemna să nu folosiți chiuveta până când totul este uscat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel