Cum a câștigat Japonia războiul cu traficul rutier și a salvați vieți

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Trenurile Shinkansen sunt o parte din soluțiile implementate de Japonia
Trenurile Shinkansen sunt o parte din soluțiile implementate de Japonia

Problemele din trafic sunt unele universale iar aglomerația și ambuteiajele nu sunt omconveniente cu care se confruntă doar România însă în țara noastră legile nu sunt totdeauna aplicate sau respectate.

La noi în țară, pe lângă faptul că infrastructura rutieră este într-o stare deplorabilă se mai adaugă încă o problemă, stresul și telefoanele mobile.

Aproape toate țările dezvoltate au înregistrat o scădere a numărului de decese pe drumurile publice în ultimul deceniu însă România este o tristă campioană la acest capitol ocupând un rușinos loc întâi la decesele provocate de accidentele rutiere.

Japonia este o țară cunoscută pentru abordarea sa inovatoare a transportului. Pe cap de locuitor, Japonia a avut doar 2,24 decese la 100.000 de locuitori în timp ce în românia rata de este de 9,3 la 100.000 de locuitori, conform datelor publicate de Comisia Europeană.

Și drumurile japoneze devin și mai sigure. În 2021 în Japonia s-au înregistrat cele mai puține decese rutiere de când se înregistrează astfel de date în 1948. 

Este o schimbare destul de mare față de anii 1960, când o economie în plină expansiune și milioane de șoferi fără experiență au contribuit la cifrele anuale ale deceselor de șase ori mai mari. decât sunt astăzi. Atât de periculoase erau străzile națiunii, încât observatorii japonezi au numit fenomenul „Războiul Traficului”, observând că decesele anuale pe carosabil le depășeau pe cele din primul război chino-japonez din 1894-1895.

Sute de persoane au stat blocate în trenuri. Circulaţia feroviară este restricţionată pe magistrala M100 în judeţul Mehedinţi

Japonia este acum o poveste de succes în domeniul siguranței traficului.

Calea ferată a salvat vieți

De la lansarea primului ”bullet-train” din lume, Shinkansen, în 1964, Japonia a devenit celebră pentru frecvența, fiabilitatea și viteza serviciului său feroviar. Trenurile interurbane sunt atât de rapide și de frecvente încât de multe ori mersul cu mașina nu are niciun sensm, până la 15 trenuri pe oră pleacă din Tokyo către Osaka, multe dintre ele parcurgând călătoria de peste 534 de km în mai puțin de două ore și jumătate. Într-o mașină, călătoria ar dura cel puțin șase ore.

Dincolo de Shinkansen, o rețea densă de linii feroviare suplimentare oferă conexiuni cu orașele și orașele japoneze.

„Dacă călătoriți cu familia pentru o distanță lungă cu Shinkansen, costul este mai mare decât folosirea unei mașini”, a spus Takashi Oguchi, profesor de inginerie la Universitatea din Tokyo. „Dar chiar și așa, mulți japonezi aleg să folosească trenul pentru că sistemul este extrem de bine pus la punct”.  În 2019, trenurile japoneze au parcur de 13 ori mai mulți kilometri decât trenurile de pasageri ale Amtrak (căile ferate americane).

Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel