Creşte numărul victimelor în accidente rutiere la nivel european, pentru prima dată după 10 ani

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Datele statistice arată că, pentru prima dată după 10 ani, la nivel european creşte numărul victimelor accidentelor rutiere. 

În 2021, aproape 20.000 de persoane din UE au fost victime ale accidentelor rutiere, arată raportul Eurostat.

Ultimele rapoarte arată că decesele rutiere în Uniunea Europeană au crescut cu 6%, după un deceniu de scădere continuă. Cele mai mari procente de decese pe şosele se înregistrează în unele ţări din Europa de Est. Pe drumurile UE s-au înregistrat 19.917 de decese, în anul 2021, mai multe decât în anul 2020, când şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere 18.834 de persoane, în parte datorită restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, care a redus semnificativ traficul.

Această cifră marchează sfârşitul scăderii constante a deceselor anuale în trafic în UE. Datele generale indică însă o scădere substanţială faţă de 2011, când peste 28.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Principalii contribuitori la creşterea numărului în UE au fost Franţa, Germania şi Italia, ţări care au unele dintre cele mai extinse şi mai frecventate reţele de drumuri. Vorbind în procente, în frunte se află ţările din Est (România, Bulgaria şi Letonia), în timp ce la coada clasamentului găsim Malta, cu doar 17 decese rutiere la un milion de locuitori, şi Norvegia, cu 15 decese la un milion de locuitori. Suedia şi Danemarca au şi ele, rate de mortalitate deosebit de scăzute.

În luna martie, Uniunea Europeană a publicat planul prin care încearcă să reducă numărul deceselor rutiere. Noua propunere urmăreşte să stabilească vârsta legală pentru susţinerea examenului de conducere la 17 ani şi să introducă pentru şoferii începători o perioadă de probă de doi ani, scrie Rador.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel