Codul Rutier modificat. Un nou marcaj te lasă fără carnet

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Noul marcaj are rolul de a proteja bicicliștii
Noul marcaj are rolul de a proteja bicicliștii

Noul marcaj apare pentru prima oară în România în București iar nerespectarea acestuia îi poate lăsa pe șoferi fără carnet.

Șoferii care tranzitează Capitală trebuie să fie cu ochii în patru la un semn nou de circulație care a apărut deja în intersecțiile aglomerate. Este vorba despre Bike Box, un marcaj aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță în trafic.

Este vorba despre Bike box care este un marcaj ce a fost aprobat și adoptat de autoritățile locale din Capitală.

Marcajul Bike Box apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura vizează siguranță persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.

"Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acrosati de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament", transmite Primăria Capitalei.

Ce înseamnă marcajul Bike Box

Pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele pot sta pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.

Acest fel de marcaj vine în întâmpinarea celor care utilizează biciclete și trotinete pe care îi ajută să se încadreze pe banda dorită, având suficient timp pentru a efectua viraje în intersecțîi. De asemenea, în intersecțiile cu acest tip de marcaj, bicicliștii sunt încurajați să treacă în fața mașinilor, la semafoare, pentruia fi cât mai feriți de riscul de a fi acroșați de mașinile care pleacă în viteză de la semafor.

"Bike Box" a fost aprobat în Comisia Tehnică Rutieră a Primăriei Municipiului București încă din 2021 scopul acestora este de a încuraja deplasarea cetățenilor cu alte mijloace de transport decât autoturismele pentru a reduce în acest fel din poluare și aglomerație. Citește mai mult AICI

Citește și: Șoferii de pe Uber și Bolt sunt scutiți de purtarea centurii de siguranță atunci când transportă pasageri, potrivit Codului Rutier

Potrivit Codului Rutier, șoferii de pe Uber și Bolt pot fi scutiți de la purtarea centurii de siguranță.

Ca regulă generală, potrivit Codului rutier, toate persoanele dintr-o mașină aflată în mers, indiferent că vorbim despre șoferi sau pasageri, sunt obligate să poarte centura de siguranță. Pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește mai multe excepții de la această obligație, printre care și pentru taximetriști. Pentru că nu sunt amintiți alături de taximetriști în lista celor exceptați, șoferii ce fac transport alternativ nu pot beneficia de scutirea de la portul centurii de siguranță.

„Conducătorii de autovehicule (…) și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament”, după cum stabilește Codul rutier.

Excepțiile stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006, de la obligația de purtare a centurii de siguranță vizează:

- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;

- femeile în stare vizibilă de graviditate;

- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;

- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere. Citeșe mai mult AICI

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel