Șoferii de pe Uber și Bolt sunt scutiți de purtarea centurii de siguranță atunci când transportă pasageri, potrivit Codului Rutier

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Potrivit Codului Rutier, șoferii de pe Uber și Bolt pot fi scutiți de la purtarea centurii de siguranță.

Ca regulă generală, potrivit Codului rutier, toate persoanele dintr-o mașină aflată în mers, indiferent că vorbim despre șoferi sau pasageri, sunt obligate să poarte centura de siguranță. Pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește mai multe excepții de la această obligație, printre care și pentru taximetriști. Pentru că nu sunt amintiți alături de taximetriști în lista celor exceptați, șoferii ce fac transport alternativ nu pot beneficia de scutirea de la portul centurii de siguranță.

„Conducătorii de autovehicule (…) și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament”, după cum stabilește Codul rutier.

Excepțiile stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006, de la obligația de purtare a centurii de siguranță vizează:

- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;

- femeile în stare vizibilă de graviditate;

- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;

- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Așadar, taximetriștii sunt exceptați, atunci când transportă pasageri, adică nu în timpul liber, de la portul centurii de siguranță.

După cum se poate vedea, regulamentul de aplicare a Codul rutier nu amintește nimic de șoferii ce fac transport alternativ. Așadar, pentru că nu apar în rândul excepțiilor, șoferii ce fac transport alternativ au obligația, spre deosebire de taximetriști, de a purta centura de siguranță atunci când transportă pasageri (și nu numai), scrie avocatnet.ro.

Codul rutier stabilește pentru nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță amenzi cuprinse între 290 și 435 de lei. În plus, în aceste cazuri se aplică și două puncte de penalizare, scrie BizBrașov.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel